Намериха изчезналата радиоактивна капсула

Време за прочитане:1 Минути, 5 Секунди

Властите в Западна Австралия съобщиха, че са открили малка радиоактивна капсула, изчезнала миналия месец, предаде БиБиСи.

Ръководителят на службите за извънредни ситуации на Вашингтон Стивън Доусън заяви, че капсуалата е намерена на около 50 километра южно от Нюман тази сутрин. Искам да подчертая, че това е изключителен резултат, добави той. По думите му издирвателните екипи са намерили игла в купа сено.

Капсулата е намерена от екип от Австралийската организация за ядрена наука и технологии и Департамента за пожарна и спешна помощ. Службите за спешна помощ са използвали специализирано оборудване, включително детектори за радиация по време на търсенето.

Огромно търсене беше задействано, когато обектът беше изгубен, докато беше транспортиран от мина на Rio Tinto до Пърт. Властите публикуваха снимка отблизо на капсулата с размерите на грахово зърно, като беше издадено спешно обществено предупреждение, след като капсулата с цезий-137 беше обявена за изчезнала, когато падна от камион, който я транспортираше. Инцидентът е станал между 11 и 16 януари, но за него бе съобщени дни по-късно.

Капсулата с размери 6 мм в диаметър и 8 мм височина се използва в минното оборудване, но може да доведе до опасно високи дози радиация, ако с нея се борави неправилно.

Властите прекараха няколко дни в отчаяни усилия да намерят капсулата, която е по-малка от монета от 10 цента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели