Най-малко 1200 арестувани, заради безредиците в Бразилия

Време за прочитане:1 Минути, 12 Секунди

Бразилската полиция използва звукови гранати и лютив газ за да поеме контрола над сградите, окупирани от протестиращи в столицата на страната. Според управителя на региона задържаните са над 1200. По-рано бразилският президент Лула да Силва нареди използването на федерални военни и сили на реда за премахване на безредиците в столицата, според местния портал G1. В столицата е въведено извънредно положение до края на месеца.

Върховният съд на Бразилия отстрани губернатора на федералния окръг Ибанез Роча след безредиците, организирани в столицата

Привърженици на бившия президент на Бразилия Жаир Болсонаро нахлуха снощи в сградата на Конгреса седмица след встъпването в длъжност на президента Луис Инасио Лула да Силва. Районът в столицата Бразилия около сградата на парламента беше отцепен от властите, но поддръжниците на Болсонаро, които отказват да приемат изборната победа на левия Лула, пробиха, преминаха по рампи и се събраха на покрива на модернистичната сграда.

Болсонаристите превзеха и Върховния съд в столицата Бразилия. Трета група атакува резиденцията на президента. Полицай бе свален от кон и пребит от протестиращите.

Президентът на Бразилия Лула да Силва беше евакуиран от столицата. По-късно Лула да Силва нареди използването на федерални военни и сили на реда за премахване на безредиците в столицата, а когато те възстановиха реда, да Силва се завърна и огледа пораженията.

Протести в подкрепа на Болсонаро започнаха и в Рио де Жанейро.

Лидерите на Франция, Мексико, Чили, Колумбия, Испания, Аржентина, Португалия, Еквадар, Перу и САЩ осъдиха щурмуването на институции в Бразилия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
9
Сподели