Най-големият активен вулкан в света, Мауна Лоа, изригна на Хаваите

Време за прочитане:1 Минути, 19 Секунди

Мауна Лоа, най- големият активен вулкан в света, изригна за първи път от близо четири десетилетия и служители на гражданската защита в понеделник предупредиха жителите на големия остров на Хаваите да останат нащрек, въпреки че не се очаква да има непосредствена опасност.

Нивото на предупреждение за вулкана също е повишено от „препоръчително“ на „предупреждение“ – най-високата класификация.

Потоци лава на височина 200 метра изхвърля вулкана, който “се събуди” в неделя, но към момента не са издадени заповеди за евакуация, казват службите за извънредни ситуации.

Вулканът заема около половината от Големия остров на Хавайския архипелаг и в корпуса му вече са се отворили четири пукнатини, откъдето излизат пара, дим и разтопена скала.

Американският геологически институт съобщава, че за момента няма опасност за хората и къщите, но геолозите обаче предупреждават, че ситуацията е динамична и бързо се променят потоците лава, тъй като напрежението във вулкана се е трупало с години затова е възможно да се отворят нови цепнатини.

Възможно е също така ветровете да разнесат вулканичен прах и стъкло, което увеличава риска от наранявания на кожата и очите.

Властите на Хаваите не са издали заповед за евакуация на населението, макар че вече са открити две убежища, а някои от пътищата са затворени като предпазна мярка.

Повечето от хората на острова живеят на запад от вулкана в Кайлуа-Кона, който има около 23 000 души, и Хило на изток, който има 45 000 жители.

Но 5000 души живеят в няколко подразделения на юг от вулкана – и те са най-застрашените жители.

Последното изригване на Мауна Лоа е било през1984 година и е продължило 22 дни. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели