Надзирателите на протест пред правосъдното министерство

Време за прочитане:2 Минути, 20 Секунди

Започна протестът на Синдиката на служителите на затворите пред сградата на Министерство на правосъдието. Недоволството на надзорно-охранителния състав на местата за лишени от свобода е заради промяна в графика им на работа.

Правосъдното ведомство започна поетапно въвеждане на 12-часов режим на работа, вместо досегашния 24-часов.

„Промяната е в интерес най-вече на самите служители, но е отлагана с години именно заради страха от протести. Настоящото ръководство на министерството няма да се откаже от реформата. Плавното и поетапно преминаване на 12-часов режим ще продължи“, обявиха по-рано днес в своя позиция от ведомството.

Предни дни ССЗБ и ръководството на министерството се срещнаха да обсъдят въпроса, но не се стигна до решение.

„Не можахме да стигнем до решение на проблема. Единствено стана ясно, че Крум Зарков, като министър на правосъдието, е взел еднолично решението всички затвори да преминат на 12-часови смени на работа“, каза тогава в интервю за БТА председателят на синдиката Ясен Тодоров.

Нашите протести, най-вероятно, ще продължат и в бъдеще дотогава, докато държавните институции не изготвят програма, която ясно да показва хоризонта на реформа в целия сектор „Сигурност“, каза за БТА Цветан Михайлов от Синдиката на служителите в затворите в България, във връзка с протеста на организацията, който се провежда пред сградата на Министерството на правосъдието.

По повод започналата промяна в режима на работа Михайлов каза, че тя не е обвързана с план-анализ и график, който да показва ясно в какви срокове, как и по отношение на кои служители ще бъде прилагана тази мярка. По думите му това крие определени рискове, които са били споделени пред ръководството на министерството, но не са били взети предвид.

Според Михайлов сегашният смесен режим на работа с три вида смени дава добри резултати и синдикатът настоява да се запази. „Предстои да изготвим подписка, в която служителите да изразят мнението си „за“ или „против“ това, което предвижда министерството. Той добави, че синдикатът ще търси подкрепа и от международни партньори.

„Много са проблемите, когато и да протестираме ще има за какво“, добави Михайлов.

От Министерството на правосъдието коментираха обявения за днес протест на служители на затворите: 

“Недоволството на организацията е заради поетапното преминаване от 24-часов на 12-часов работен ден на надзорно-охранителния състав в местата за лишаване от свобода. В същото време българското законодателство предвижда 24-часовата смяна да е изключение, а през годините това се е превърнало в норма в сектора.  От 2006 г. Комитетът против изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) към Съвета на Европа призовава българските власти да предприемат мерки за премахване на 24-часовите смени на служителите в арестите и затворите. От 2014 г. КПИ очаква българското правителство да се съобрази с препоръките и държи да бъде информиран за датата, от която решението за отмяна ще влезе в сила.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели