Надежда Йорданова: Не са ни пращали никаква експертиза за кюлчетата

Време за прочитане:1 Минути, 16 Секунди

“Министерство на правосъдието не разполага с никаква експертиза. Главният прокурор Гешев дължи същото уважение и ниво на информираност и спрямо българските народни представители”. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова във връзка с оповестената в ЕП петорна компютърна експертиза на снимките и видеото на бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция “Бояна”.

Йорданова направи уточнението, че обичайно главният прокурор Иван Гешев отказва да информира българските народни представители по текущи производства.

Думите й са свързани с факта, че Томаш Здеховски – председателстващият комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент и ръководител на мисията в България през април, който оповести, че снимките и видеата са били манипулирани според експертизата, поясни и че информацията е предоставена от българската прокуратура.

Надежда Йораднова направи изявлението си след заседанието на Министерски съвет.

Тя съобщи още, че съвсем скоро ще е готов законопроектът за разследване и търсене на отговорност на главния прокурор.

Експертните дебати в Министерство на правосъдието приключиха, допълни министърът в оставка.

Свен това днес кабинетът в оставка е приел законодателни промени във връзка с изменения и допълнения на Закона за защита от домашното насилие и Търговския закон.

Изключителното изостряне на домашното насилие в последните няколко години и увеличаването на броя на пострадалите и жертвите, постави проблема като приоритетен и наложи значително подобряване на законодателството в областта.

Предвидените промени ще допринесат за осигуряване на бърза, ефективна и адекватна защита и подкрепа на пострадалите от домашно насилие лица или лица в риск, както и упражняване на превантивно и възпиращо действие върху извършителя на насилието, заяви Надежда Йорданова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели