Мъск купи “Туитър” и уволни ръководството

Време за прочитане:4 Минути, 19 Секунди

Милиардерът и най-богат човек на света Илон Мъск вече е собственик на компанията “Туитър” (Twitter). Той пое дружеството в четвъртък и моментално уволни досегашното му ръководство, без да дава яснота за това как ще постигне високите амбиции, които очерта за влиятелната социална медийна платформа, съобщи “Ройтерс”.

“Птицата е на свобода” (“The bird is freed”), написа Мъск в профила си в “Туитър” след приключването на сделката за 44 млрд. долара. Очевидно визира логото на социалната мрежа – синя птичка, както и намерението си да премахне част от ограниченията за публикуването на съдържание в платформата.

Мъск купи "Туитър" и уволни ръководството ѝ

Последва и реакция от представители на Европейската комисия. “В Европа птицата ще лети по правилата на ЕС”, написа в “Туитър” еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон. Той очевидно има предвид, че социалната мрежа трябва да се придържа към правилата на ЕС, според които на компаниите се налагат сериозни глоби, ако допуснат незаконно съдържание.

Акциите са спрени от търговия на борсата в Ню Йорк с цел избягване на спекулации с тях. Съдът задължи Мъск до петък да завърши с офертата като я реализира или се оттегли и отиде на дело, заведено от компанията за нанесени щети. Според последните данни е приел да плати 44 млрд. долара – сума, която според мнозина анализатори е твърде висока, предвид срива в оценките от инвеститорите на технологичните компании през последните седмици.

След като придоби контрола над “Туитър” Мъск е уволнил изпълнителния директор Параг Агравал, главния финансов директор Нед Сигал и ръководителя по правни въпроси и политика Виджая Гаде. Той ги беше обвинил, че са подвели него и инвеститорите в “Туитър” относно броя на фалшивите акаунти в платформата.

Според източник на “Ройтерс” Агравал и Сигал са били в централата на “Туитър” в Сан Франциско, когато сделката за компанията е била приключена, и са били изведени навън. Мъск планира да стане изпълнителен директор на новата си компания и освен това има намерение да премахне практиката на потребители да бъдат налагани доживотни забрани да публикуват в мрежата, заяви източник на “Блумбърг”.

Преди да приключи сделката за социалната мрежа, Мъск влезе в централата на компанията с мивка в ръце. Така на практика разигра фраза, използвана в социалните мрежи, с която се приканва човек да помисли над нещо, за да го разбере. В последствие написа и текста “let that sink in”.

Главният изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Tesla е казвал, че иска да “победи” спам ботовете в Twitter, да направи публично достъпни алгоритмите, които определят как съдържанието се представя на потребителите, и да попречи на платформата да се превърне в място за раздухване на омраза и разделение, дори когато ограничава цензурата на това какво се пише и споделя в нея.

И все пак Мъск не е предоставил подробности за това как ще постигне всичко това и кой ще управлява компанията. Той каза, че планира да съкрати работни места, оставяйки приблизително 7500 служители на Twitter да се тревожат за бъдещето си. Той също така каза в четвъртък, че не е купил Twitter, за да направи повече пари, а “за да се опита да помогне на човечеството, което обичам”.

Сред опасенията на рекламодатели, че не е ясно какво точно ще прави с новата си собственост, Мъск разпространи отворено писмо до тях, в което заяви, че “Туитър” ще се стреми да бъде “най-уважаваната платформа за реклама” в света. Но също така, че тази реклама трябва да отговаря на интересите на потребителя, да го забавлява и информира.

“Туитър очевидно не може да се превърне в безплатно адско място, на което всичко може да се каже без последствия!”, предупреди той.

Мъск посочи, че вижда Twitter като основа за създаването на “супер приложение”, което предлага всичко – от парични преводи до пазаруване и организиране на превози, от електронни игри до филми, включително такива “за възрастни”.

“Според мен дългосрочният потенциал за Twitter е с порядък по-голям от сегашната му стойност”, каза Мъск по време на разговора на Tesla с анализатори на 19 октомври.

Но Twitter се бори да ангажира най-активните си потребители, които са жизненоважни за бизнеса. Тези “тежки туитъри” съставляват по-малко от 10% от месечните общи потребители, но генерират 90% от всички туитове и половината от глобалните приходи.

Мъск също каза през май, че ще отмени забраната на Доналд Тръмп, който беше отстранен след атаката срещу Капитолия на САЩ на 6 януари миналата година, въпреки че бившият президент на САЩ каза, че няма да се върне към платформата. Вместо това той стартира собствено приложение за социални медии, Truth Social.

Конфликтът с ръководството на Twitter избухна, след като Мъск уведоми компания на 8 юли, че прекратява подготвяната сделка на основание, че са го подвели за ботовете и не му сътрудничат. Четири дни по-късно Twitter заведе съдебен иск срещу него в щата Делауеър, където е регистрирана компанията, за да го принуди да завърши сделката. Едно от обвиненията е, че кандидатът се е отказал, защото смята, че е надплатил.

Повечето правни анализатори казаха, че Twitter има много силни аргументи и вероятно ще надделее в съда. Тяхната гледна точка не се промени дори след като бившият шеф по сигурността на Twitter Пейтър Затко заяви през август, че компанията не е разкрила слабости в своята сигурност и поверителност на данните. На 4 октомври Мъск направи още един обрат и предложи да завърши сделката, както беше обещано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели