Мощна експлозия отнесла 50 метра тръба на “Северен поток”

Време за прочитане:1 Минути, 39 Секунди

Най-малко 50 метра от тръбата на газопровода “Северен поток” са напълно разрушени или затрупани под морското дъно след експлозия, за която се предполага, че е причинена от саботаж. Това показват подводни изображения, публикувани днес, предаде АФП.

Във видео, заснето от норвежка компания за роботи, публикувано от вестник Expressen, може да се види колко тежки са щетите по нея. Тръбата се намира на 80 м, на дъното на Балтийско море.

Снимките от видеоклипове, заснети в понеделник, показват как над 50 метра от тръбопровода или липсват, или са останали само парчета, заровени разрушени под морското дъно. На самото дъно пък се виждат огромни кратери около спуканата тръба.

„Само изключително мощна сила и експлозия може да огъне толкова дебел метал по начина, по който виждаме“, коментира Тронд Ларсен, експерт по подводно заснемане в норвежката компания Blueye Robotics, пред Expressen.

Двете тръби на “Северен поток” бяха повредени от експлозии на дъното на Балтийско море в края на септември, причинявайки четири теча.

Въпреки че течовете са били в международни води, две от тях са били в датската изключителна икономическа зона, а две от тях в шведската.

Шведските власти обявиха на 6 октомври, че са извършили подводна инспекция на обекта и са събрали “доказателства”, че инспекцията е потвърдила подозренията за вероятен саботаж.

Датската полиция смята, че “мощни експлозии” са взривили четири дупки в тръбата и нейния по-нов близнак, Северен поток 2.

Все още не е известно кой или какво е причинил взривовете на фона на съмнения за саботаж.

Тръбопроводите, които свързват Русия с Германия, бяха в центъра на геополитическото напрежение, тъй като Русия спря доставките на газ за Европа като предполагаемо отмъщение срещу западните санкции заради нахлуването на Москва в Украйна.

Германските, датските и шведските власти разследват инцидента, но според съобщенията шведските прокурори са отхвърлили съвместно разследване поради опасения от споделяне на чувствителна информация, свързана с националната сигурност.

По-рано Русия поиска да участва във всякакви разследвания, като каза, че щетите са в международни води, но Дания и Швеция отказаха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
11
Сподели