МОР във Франция: Асфалтът в Париж се разтопи

Време за прочитане:1 Минути, 2 Секунди

Третата гореща вълна изпече Франция тази седмица. Топлината, излъчваща се от асфалта пред операта Гарние в Париж, достигна 56 градуса по Целзий на термометъра на експерта по градско планиране Танги Льо Дантек.

Place de l’Opera е един от многобройните така наречени градски топлинни острови във френската столица, където липсват дърветата, които охлаждат градовете, като осигуряват сянка и се разглежда като ключова линия на защита срещу изменението на климата и все по-горещите лета.

Само на минута пеша, на сянка по протежение на озеленения с дървета булевард “Де Италиенс”, термометърът на Льо Дантек показва 28 градуса по Целзий.

Париж е в дъното на класациите на европейските градове по зелена площ. Според данни от Световния културен форум на градовете само 10 процента от територията на френската столица е заета от зелени площи като паркове и градини в сравнение с Лондон с неговите 33 процента и Осло с 68 процента.

Миналият месец беше най-горещият юли във Франция, според националната метеорологична агенция Meteo France, като високите температури подчертават необходимостта от укрепване на естествената защита на столицата срещу глобалното затопляне.

Кметството на Париж иска да създаде „острови на свежестта“ и планира да засади 170 000 дървета до 2026 г. Освен това така се “разкъсва” бетонът в десетки училищни дворове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
3
Сподели