Молдовският президент предупреди: “Всички сме в опасност”

Време за прочитане:2 Минути, 36 Секунди

Президентът на Република Молдова Мая Санду изнесе реч в румънския парламент, в която предупреди, че за Русия няма граници или правила, така че „всички сме в опасност“. Тя присъства на международната конференция Жените парламентаристи в Румъния и насърчаването на половото равенство като национален ангажимент”, организирана от парламента на Румъния.

Санду подчерта, че гражданите на нейната страна искат да бъдат част от европейското семейство и да имат шанса за живот в свобода и мир. По думите ѝ Румъния и Молдова днес заедно определят съдбата си като част от свободния свят.

“За мен в тези времена е огромна отговорност, ще направя всичко, което мога, за това Република Молдова да бъде на добрата страна на историята, за това хората да живеят в мир, свободни и достойни в собствения си дом. За мен е чест да бъда днес тук.”

По думите ѝ страната е прекарала три десетилетия в “сивата зона” и гражданите искат нормален живот като в европейските страни. 

“Горещо желаем да бъдем част от голямото европейско семейство (…) Молдова вече допринася за една по-силна и по-единна Европа, участвайки ефективно в управлението на последиците от войната. Днес нашите граждани живеят с безпокойство за бъдещето на децата си. Русия започна война, защото вярваше, че всичко ѝ е позволено. Ако с куража и родолюбието си украинците не се бяха изправили срещу Руската федерация, накъде щеше да тръгне Русия? Към Днестър, към Прут? Това показва, че всички сме в опасност, защото за Русия няма правила, няма граници, нито една страна не може да устои сама срещу такава агресия. Украйна не би успяла сама, Русия мислеше, че ще бъде сама, но свободният свят се притече на помощ на Украйна”, изтъкна молдовският президент.

Тя добави, че Молдова се е присъединила към усилията на свободния свят, справила се е с предизвикателства, за които не е била подготвена, но въпреки това се е солидаризирала с усилията за мир.

Въпреки че имаме най-ниските доходи в Европа, нашите хора отвориха вратите и сърцата си, когато беше необходимо. В тези трагични времена разчитаме на свободния свят, за да може в бъдеще свободният свят да разчита на Република Молдова като гарант за мира и сигурността, посочи тя.

Санду изтъкна ролята, която молдовските жени играят в политиката, като добави, че обществото в Молдова подкрепя участието им в политическия живот, защото има европейски ценности. 

,,Преди две години някои мъже в политическото пространство у нас казваха, че жена не може да спечели президентските избори и че като цяло жените няма какво да търсят в политиката. Но мнозинството от нашите граждани поставиха на първо място стойността на човека, а не предубежденията (…) Макар да е предизвикателство да успееш в една област, доминирана традиционно от мъже, все повече жени в Молдова се включват и са уважавани заради способностите им”, посочи тя, като изтъкна, че жени ръководят важни институции в Молдова като правителството, министерството на вътрешните работи, антикорупционната прокуратура, Конституционния съд.

Тя отбеляза, че 40% от парламентаристите в Кишинев са жени, а около 200 кметства са ръководени от жени, което представлява 22% от общия им брой.

Участието им ще продължи да се увеличава, защото активните жени в социалния и политически живот в Молдова видяха, че може, подчерта още молдовският президент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели