Млад руснак застреля председателя на призивната комисия

Време за прочитане:2 Минути, 3 Секунди

Във военната комисия в Уст-Илимск в Иркутска област в Сибир, се стигна до стрелба по време на т. нар. “частична” мобилизация. Това се вижда от видеа разпространени от местните Телеграм канали, пише OffNews.

На записите се чува как в залата на военкомата се чуват изстрели, а хората се разбягват. След това се вижда как изнасят на носилка човек. BRIEF съобщи, че военният комисар в Уст-Илимск е бил убит в резултат на атаката. По-късно обаче близкият до силовите структури Телеграм канал “112” съобщи, че военният комисар Александър Елисеев е ранен, а не убит.

Губернаторът на Иркутска област Игор Кобзев подтвърди, че председателят на призивната комисия в Уст-Илимск е жив, но се намира в тежко състояние. 25-годишният руски гражданин Руслан Зинин е стрелял в офиса за военна регистрация и записване в Уст-Илимск. Именно той е прострелял шефа на военкомата Александър Елисеев, съобщи руският телевизионен канал “Звезда”.

Руските медии съобщават, че военният комисар Александър Елисеев е провеждал инструктаж на мобилизираните войници, при което Зинин е започнал да стреля по него с пушка. Младият руснак е стрелял няколко пъти.

Един от служителите в офиса за записване на военнослужещите разказва, че всички мобилизирани мъже са били събрани за инструктаж в залата. Когато военният комисар започнал да говори, Зинин “просто излязъл с думите “Сега всички ще си отидем вкъщи”.

Според свидетел обаче, мъжът е застрелял военния комендант, след като той е дал “тромава” реч, която да подтикне мъжете да отидат да се бият в Украйна. “Никой няма да ходи никъде”, казал мъжът мигове преди да открие огън, твърди свидетеля пред новинарското издание Baikal People.

Медиите са успели да разговарят с майката на младежа Марина Зинина. Тя им обяснила, че в последно време синът ѝ е живял при баба си. По думите ѝ той се е явил във военкомата доброволно и не е получавал повиквателна. Преди ден обаче призовка дошла за най-добрия му приятел, който нямал какъвто и да е военен опит и не отговарял на обявените условия за т. нар. “частична” мобилизация. Това много разстроило Зинин. Майката казва, че не знае откъде синът ѝ е взел пушката, с която е гръмнал председателя на наборната комисия.

Това е поредният инцидент, свързан с обявяването на частична мобилизация от Владимир Путин, която доведе до това стотици хиляди руски мъже да получат призовки.

Половин дузина наборни центрове бяха опожарени при палежи през последната седмица, а полицията извърши стотици арести в цялата страна, за да разпръсне протестиращите, несъгласни с новата политика на Путин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели