Мицотакис: Гърция да е мостът на Катар към Европа

Време за прочитане:1 Минути, 15 Секунди


Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предложи на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани страната му да е мост към Европа за арабската монархия. Това съобщават гръцки и арабски медии след визитата на Мицотакис в Доха, с която Атина търси нови енергийни доставки предвид кризата, предизвикана от войната в Украйна.

По време на срещата не бяха обявени нови споразумения, като националната агенция АНА/МПА потвърждава, че разговорът е повече за възможности.

Енергетиката е недвусмисленият ѝ фокус, предвид водещата роля на Катар в производството на природен газ и стратегията на гръцкото правителство за диверсификация на енергийните източници и гарантиране на енергийната сигурност. Според Мицотакис именно през страната му гадът може да продължава към Европа – както през терминала за съхранение и обработка на остров Ревитуса (на който бившите управляващи уверяват, че за България има осигурен слот), така и с изграждания при Александруполис, от чиито акции България притежава 20 на сто.

“Гърция е естествена входна точка за търговия с ЕС и по-широко с Европа. Тя бързо става енергиен хъб и предлага различни висококачествени възможности за инвестиции”, казва Мицотакис, цитиран от катарската държавна агенция. По думите му катарските инвеститори в Гърция са “добре дошли” – от инфраструктурата и туризма до възобновяемата енергия и недвижимите имоти.

Според цитирани от “Катимерини” правителствени източници, визитата е показателна за силния интерес и от двете страни към развиването на двустранните отношения във времето на енергийна криза. Според вестника Мицотакис и шейх Тамим са уверили, че желаят да работят заедно с енергетиката, туризма, инфраструктурата, земеделието, културата, транспорта и науката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели