Месеци наред болни хора стоят без лечение и финансова подкрепа от държавата

Време за прочитане:2 Минути, 12 Секунди

Месеци наред болни хора стоят без лечение и финансова подкрепа от държавата – заради лиспа на персонал в комисиите, които трябва да обработват документите им, предава bTV.

Протестът на хора с увреждания даде повод за пореден път да се говори за проблемите в системата – липсата на животоподдържащи лекарства и чакането с месеци на документи от институциите, което води до спиране на социалните пенсии.

Виктория Младенова вече половин година се опитва да поднови документите на свекъра си, който е с усложнения след претърпян инсулт.

„Точно това преосвидетелстване се бави вече 6 месеца и той не получава пенсията си за този период от време. За съжаление това не е единичен случай. Има още много хора, включително и деца с ТЕЛК, които също не получават своята пенсия, както и техните лични асистенти, които обикновено са техните родители“, коментира жената пред bTV.

Причината за забавянето е липсата на персонал, който да обработва документите. ТЕЛК София- окръг е под шапката на болница “Света Анна”. bTV се свърза с лечебното заведение, но оттам отказаха коментар.

„Хората, които са със заболявания имат нужда от лекарства, някои от тях се поемат от здравната каса, други не, но така или иначе, тази пенсия им е необходима“, коментира Виктория Младенова.

Докато тя и други в нейната ситуация очакват решенията на институциите, жалби заливат омбудсмана Диана Ковачева.

„Имах случай на жена, която е майка на дете с аутизъм, чието телково решение изтича в началото на ноември.

Тя е подала още през месец август искане за преразглеждане и преосвидетелстване на детето, но е получила дата чак за месец януари, което означава, че в периода, в който няма действащо решение, това дете нито ще има право на пенсия, нито на подкрепа за лекарства, нито на личен асистент“, коментира общественият защитник.

Поискахме становището на здравното министерство за бавенето на документи. Оттам изпратиха писмена позиция.

“Проблемът, свързан със затруднения и удължени срокове при осъществяване освидетелстване/преосвидетелстване на лица с трайно намалена работоспособност, е известен на Министерството на здравеопазването. Той се дължи основно на липса на желаещи специалисти да работят в системата на медицинската експертиза“, се казва в позицията.

„За всеки е ясно, че правата на хората с увреждания като последица от тези забавяния са много тежко нарушени, защото хората с увреждания не са хора, които могат да преживеят известен период от време без инвалидна пенсия, без асистент и след като вече нещата се уредят след месеци те ще бъдат компенсирани със задна дата. Реформа в ТЕЛКА трябва да има“, коментира Диана Ковачева.

За реформа заговори и здравното министерство ден след протестите. Промени, публикувани за обществено обсъждане, предвиждат нова формула за изчисляване на процентите на ТЕЛК. Сега предстои да бъде извървян пътят реформата от думи да стане факт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели