Международните наблюдатели размахаха пръст медийното отразяване на изборната кампания

Време за прочитане:1 Минути, 27 Секунди

Над 150 представители на Службата за демократични институции и права на човека (СДИПЧ) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа бяха в България, за да наблюдават изборния процес.

Медийното отразяване по време на предизборната кампания е било съсредоточено върху служебния кабинет и президента и критиката им към конкретни партии, като по този начин тези партии са били представени в негативна светлина. Това са част от заключенията на международните наблюдателите на изборите, които бяха представени в понеделник.

В предварителния си доклад те отбелязват, че в традиционните медии е имало само ограничен контрол над кандидатите в изборите, а нито обществените, нито частните медии са успели да проведат дебат между водещите кандидати.

“По този начин гласоподавателите бяха лишени от възможността да направят пряко сравнение между всички водещи участници, което застраши открития политически дебат”, се казва в заключенията на наблюдателите.

“Информационните бюлетини в най-гледаното време бяха съсредоточени върху служебния кабинет и президента, чиито критични изявления често представяха в неблагоприятна светлина партиите, които те обвиняваха за текущите социалноикономически проблеми”, пише още в доклада на СДИПЧ.

Специално внимание се обръща на факта, че от юли 2022 г. БНТ е под ръководството на изпълняващ длъжността генерален директор, който не е преизбиран след изтичането на неговия мандат. Става въпрос за Емил Кошлуков, който не беше преизбран за нов мандат, но Съветът за електронни медии не успя да избере и негов заместник, а “тази ситуация на несигурност подкопава редакционната независимост на обществената телевизия и не е в съответствие с международните най-добри практики за обществените медии по време на избори”.

Както и в предишните си доклади от миналите избори международните наблюдатели отправят критики и към “концентрацията на собственост на медиите и симбиозата между някои медии и политически партии”, което намалява плурализма и общественото доверие в работата на журналистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
11
Сподели