Мевлют Чавушоглу: Това е основа за “всеобхватно прекратяване на огъня”

Време за прочитане:1 Минути, 11 Секунди

Министърът на външните работи на Турция, Мевлют Чавушоглу заяви вчера, че споразумението за износ на зърно от украински пристанища, подписано в Истанбул на 22 юли, може да бъде основа за “всеобхватно прекратяване на огъня”, за да се сложи край на войната в Украйна. Чавушоглу направи това изявление на съвместна пресконференция с малайзийския си колега Сайфудин Абдула в Куала Лумпур, предаде Анадолската агенция.

Турският външен министър говори, след като първият кораб със украинско зърно, отплавал от Одеса, преминал инспекция в Истанбул и продължил пътуването си към Ливан. Чавушоглу напомни, че срокът на действие на споразумението е четири месеца и може да бъде удължен, ако не бъдат направени възражения

Припомняме, че на 22 юли Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха историческо споразумение за повторно отваряне на три украински пристанища – Одеса, Черноморск и Южни – за зърно, което беше блокирано в продължение на месеци заради продължаващата вече шести месец руско-украинска война. В рамките на споразумението от 27 юли в Истанбул работи Съвместен координационен център, в който влизат представители на Турция, ООН, Русия и Украйна, за да се гарантира безопасното транспортиране с търговски кораби на хранителни продукти и торове от трите ключови украински черноморски пристанища.

Чавушоглу заяви на пресконференцията вчера, че ако сделката бъде удължена без възражения, то “Русия също ще може да изнася собственото си зърно и свързаните с него продукти, както и торове”. Той подчерта, че целият свят се нуждае от тези стоки, идващи от Украйна и Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели