МВФ: Суровата зима може да предизвика социални вълнения в Европа

Време за прочитане:1 Минути, 18 Секунди

Европа може да се сблъска със социални вълнения при много студена зима. За това предупреди ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от telegraph.co.uk. 

“Със сигурност има страх от рецесия в някои страни или дори да не е рецесия, че ще се почувства като рецесия тази зима, каза тя. Ако майката природа реши да не сътрудничи и зимата всъщност е сурова, това може да доведе до някои социални вълнения.”

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да “съзнава необходимостта от поддържане на икономиката”, като същевременно се бори с инфлацията.

Коментарите дойдоха, след като ЕС разкри план за ограничаване на приходите на производителите на електроенергия и данък върху печалбите на производителите на петрол и газ.

Георгиева отбеляза също, че световната икономика е преживяла два последователни шока – пандемията от коронавирус и войната на Русия в Украйна, които са довели до “ужасни” икономически последици за тези страни и за Европа.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия (ЕК), каза, че е “погрешно” компаниите да правят рекордни печалби на фона на недостиг на енергия поради войната на Русия срещу Украйна и парите трябва да бъдат споделени.

Тя изложи планове за ограничаване на продажбите на енергия от атомни електроцентрали, вятърни и слънчеви ферми до 180 евро за мегаватчас, доста под половината от текущите цени, както и да се облагат с 33% данък върху петролните, газовите, въглищните и рафиниращите фирми от техните свръхпечалби.

Комисията също така поставя цел за страните да намалят потреблението на електроенергия с 5%, за да се опитат да спестят електроенергия и газ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
11
Сподели