Макрон: Русия трябва да бъде победена, но не и смазана

Време за прочитане:2 Минути, 32 Секунди

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска Русия да загуби войната в Украйна, но не и да бъде смазана, предаде Франс прес.

“Искам поражението на Русия в Украйна и искам Украйна да може да защитава своята позиция, но съм убеден, че накрая това (конфликтът) няма да приключи по военен път”, заяви държавният глава на Франция.

“Не мисля, както някои мислят, че Русия трябва да бъде разгромена напълно, че Русия трябва да бъде атакувана на нейна територия. Тези наблюдатели искат преди всичко да смажат Русия. Това не е била никога позицията на Франция и никога няма да бъде”, подчерта Макрон, като се обърна към онези, които според него искат да разширят войната до самата Русия в опит да „смажат“ нацията.

Под някои той визира онези, които, по-специално в Източна Европа, искат да се стигне докрай и които миналия май критикуваха неговите думи, че Русия не трябва да бъде унижавана, посочва Франс прес.

Коментарите дойдоха в момент, в който световните лидери се събраха на Мюнхенската конференция по сигурността, на която бяха постигнати обещания за ускоряване на доставките на оръжия за Киев и налагане на по-строги санкции на Москва.

Макрон е дал интервюто в самолета на път за Мюнхенската конференция по сигурността. В интервюто той потвърждава отново, че иска да насърчи намирането на изход на украинския конфликт, който да бъде договорен чрез преговори.

“Това, което ние трябва да направим днес, е Украйна да извърши военна офанзива, която да наруши руския фронт, за да се предизвика връщането към преговорите”, подчерта Макрон в интервюто за трите френски медии.

Според него “нито една от двете страни не може да спечели напълно. Нито Украйна, нито Русия, защото ефектът на мобилизацията не е толкова голям, колкото бе предвидено и самата тя си има ограничения на капацитета”.

Макрон заяви също, че “всички други варианти без Владимир Путин в сегашната система” (на международните отношения) му “изглеждат по-лоши” от руския президент, като това бе разтълкувано, че той визира твърдолинейни руски представители, като председателя на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев или ръководителя на частната военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин.

“Наистина ли си мислим искрено, че едно демократично решение ще възникне от руското гражданско общество след години на втвърдяване (на позицията на Москва) и в разгара на един конфликт? Бих искал наистина това, но не вярвам в това наистина”, предупреди Макрон.

В навечерието на руската инвазия в Украйна Макрон отиде в Кремъл при Путин в опит да го разубеди да не напада съседната страна. След началото на войната френският президент продължи да поддържа контакт със своя руски колега, заради което си навлече критики, особено от страна на Киев, че не осъжда достатъчно строго руската агресия в Украйна. В последно време обаче Макрон втвърди позицията си към Русия, а Франция достави оръжия на Украйна.

В речта си на Мюнхенската конференция по сигурността Макрон заяви, че Русия трябва да претърпи неуспех в Украйна, но според някои наблюдатели, той не е споменал думата “разгром”.

В речта си освен това Макрон призова за засилване на подкрепата за Киев, за да може да се върви към пораждащи доверие преговори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели