Макрон призова Русия за изтегляне от Запорожката АЕЦ

Време за прочитане:1 Минути, 7 Секунди

Френският президент Еманюел Макрон призова руските сили да се изтеглят от Запорожката АЕЦ в Южна Украйна и подчерта рисковете, които тяхното присъствие представлява за сигурността на съоръжението, предаде Франс прес.

В телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски, Макрон е споделил “своето безпокойство от заплахите, които носят присъствието и действията на руските въоръжени сили в контекста на войната и водещите се боеве за безопасността и сигурността на украинските ядрени съоръжения, и е призовал за изтегляне на тези сили”, съобщи Елисейският дворец.

Руските въоръжени сили, които нахлуха в Украйна на 24 февруари, превзеха Запорожката АЕЦ в началото на март.

От края на юли централата стана мишена на няколко удара, за които двете воюващи страни се обвиняват взаимно. Това породи опасения за ядрена катастрофа и  миналата седмица бе свикано извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

В телефонния си разговор Макрон е отбелязал също, че подкрепя предложенията на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси да изпрати “възможно най-скоро” в централата инспектори, които да проверят какво е състоянието й. Двамата държавни глави са обсъдили “условията за подобна мисия”, уточни Елисейският дворец.

Русия обвини службите на ООН, че пречат на мисията на МААЕ, а Украйна от своя страна се противопоставя на подобна мисия, смятайки, че това ще легитимира руската окупация на съоръжението в очите на международната общност, отбелязва АФП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели