Макрон към Тръс: Великобритания и Франция винаги ще бъдат приятели

Време за прочитане:1 Минути, 58 Секунди

Великобритания и народът ѝ винаги ще бъдат съюзник на Франция, каза президентът Еманюел Макрон, като отговор на коментара на фаворита за следващ британски премиер Елизабет Тръс, че все още не може да каже дали Макрон е приятел или враг, предаде Ройтерс.

В Алжир, където е на посещение, френският президент каза, че Великобритания “е приятелска страна, независимо от лидерите си, а понякога и въпреки тях”.

Министърът на външните работи на Великобритания Лиз Тръс, претендент за лидер на управляващата Консервативна партия и министър-председател след оставката на Борис Джонсън, е сочена за фаворит и приемник на Джонсън. На 5 септември торите ще изберат новия си водач, който след това ще стане и министър-председател на Великобритания.

По време дебати вчера с другия претендент за премиерския пост Риши Сунак Тръс каза, че не може да даде категоричен отговор дали Макрон е приятел или враг. Изказването ѝ предизвика ръкопляскания и одобрителни възгласи сред аудиторията от членове на Консервативната партия в залата.

Отношенията между Лондон и Париж се влошиха, откакто през 2020 г. управляваната от консерваторите Великобритания напусна ЕС. Като основните спорни въпроси в двустранните връзки се очертаха миграцията и търговията в Ирландско море след Брекзит.

Макрон каза, че нито за миг не се е съмнявал в мястото на Великобритания като съюзник на Франция и добави: “Ако Франция и Великобритания не могат да кажат дали са приятели и врагове, то значи ни чакат сериозни проблеми”.

Говорителят на опозиционната британска Лейбъристка партия по външнополитическите въпроси Дейвид Леми разкритикува Тръс, че е “обидила ненужно един от най-важните британски съюзници, което показва ужасяваща и тревожна липса на добра преценка”.

В изказването си Тръс добави, че ако стане министър-председател, ще съди за Макрон “не по думите, а по делата”.

Британският финансов министър Надим Захауи, който е неин поддръжник, я защити с думите, че в изказването ѝ не е имало зла умисъл и че Великобритания също иска да бъде преценявана по делата си. “Лиз и аз много добре знаем, че Франция е стратегически съюзник”, каза той.

В лични разговори френски официални представители споделят, че след Брекзит доверието между двете държави е спаднало до много ниско равнище, посочва Ройтерс.

Помолен да коментира думите на Тръс, премиерът Борис Джонсън заяви, че отношенията между Великобритания и Франция са изключително важни. “Винаги съм имал много добри отношения с Еманюел Макрон”, каза той и добави, че френският президент е “très bon buddy” (“много добър приятел”).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
6
Сподели