Макрон защитава диалога с Русия срещу полския премиер

Време за прочитане:1 Минути, 1 Секунди

Продължаването на разговорите с Москва може да помогне за изграждането на „нова архитектура на мира“

Френският президент Еманюел Макрон се нахвърли срещу полския премиер Матеуш Моравецки, като нарече последните му изявления „скандални“. Моравецки разкритикува усилията на френския лидер, насочени, към поддържане на диалог с Москва на фона на продължаващите военни действия в Украйна.

„Тези изявления са едновременно безпочвени и скандални“

Макрон каза пред френската телевизия TF1 в сряда, позовавайки се на коментарите на полския премиер от по-рано тази седмица. Моравецки критикува няколко европейски лидери, включително Макрон, за това, че уж са постигнали малко чрез диалог с Кремъл.

„Ние не обсъждаме, не преговаряме с престъпници“,

каза полският премиер, докато сравняваше руския президент Владимир Путин с Адолф Хитлер.

Поемам пълната отговорност за това, че говорих с президента на Русия в името на Франция, за да избегнем войната и да изградим нова архитектура за мир в Европа преди няколко години“, каза Макрон, добавяйки, че не е нито „наивен“, нито „съучастник“ като „други“, без да уточнява кого е имал предвид.

Френският президент също обвини полския премиер, че е играл роля в политическа каскада, като каза, че Моравецки, известен евроскептик, представлява „крайнодясна партия“ и „подкрепя“ дясната съперница на Макрон Марин льо Пен.

Това съобщи RT в четвъртък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели