Майк Помпео пристигна в София: Отговорът за енергийната ви независимост не е в чужбина

Време за прочитане:1 Минути, 3 Секунди

Държавният секретар на САЩ от управлението на Доналд Тръмп – Майк Помпео, пристигна в София, за да изнесе специална лекция на събитие на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Помпео беше държавен секретар по време на мандата на Доналд Тръмп като президент. Той беше назначен през 2018 г., след уволнението на Рекс Тилърсън. Преди това беше директор на ЦРУ. Като държавен секретар той критикуваше отношението на Китай към уйгурската общност и политиката на Пекин спрямо Хонконг. Той защитаваше оттеглянето на САЩ от ядрената сделка с Иран.

Основната тема на лекцията е: “Геополитическото значение на България: След инвазията в Украйна и потенциалът на България като регионален енергиен лидер”.

“Само защото не се поддадохте на натиска да плащате за газа в рубли, руският президент Владимир Путин нареди на картелите да спрат доставките за вас. Отговорът за енергийната ви независимост не е в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ”, каза Помпео, цитиран от БТА. Според него България има шанса да “реализира потенциала си като енергиен център в Югоизточна Европа”.

Според бившия държавен секретар, САЩ трябва да продължат да подкрепят Украйна, за да бъде предотвратено разрастването на войната, възможността Русия да осъществява монопол върху въглеводородите и да бъде пресечено създаването на нова геополитическа ос Русия-Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели