МААЕ и Русия обсъдиха безопасността на АЕЦ “Запорожие”

Време за прочитане:1 Минути, 15 Секунди

Ръководителят на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) се е срещнал днес с руска делегация в Истанбул, съобщиха от МААЕ, цитирани от Ройтерс. Двете страни са обсъдили проблемите около сигурността на АЕЦ “Запорожие” в Украйна.

Атомната централа, окупирана от руските войски малко след началото на руската инвазия в Украйна през февруари, отново беше обстреляна през уикенда, което предизвика МААЕ за пореден път да се обяви за създаването на защитена зона около АЕЦ-а, за да се предотврати ядрена катастрофа.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрела по централата през последните месеци, който повреди сгради и прекъсна захранващи линии от ключово значение за охлаждането на реакторите.

“Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси се срещна с руска делегация, водена от шефа на “Росатом” Алексей Лихачов, в Истанбул днес за консултации по сигурността на Запорожката АЕЦ и за нуждата от създаване на зона за сигурност около нея”, написаха от МААЕ в “Туитър”.

Гроси от месеци предупреждава за опасността от инцидент с катастрофални последици поради продължаващия обстрел около централата.

Атомната централа, най-голямата в Европа, осигуряваше около една пета от електроенергията на Украйна преди инвазията на Русия и беше принудена да работи с резервни генератори няколко пъти.

Миналия месец руският президент Владимир Путин разпореди подразделение на “Росатом” да изземе активите на централата и да ги прехвърли, заедно със служителите, към ново руско юридическо лице. Киев обяви, че това граничи с кражба.

В изявление, цитирано от руски новинарски агенции, “Росатом” посочи, че срещата в Истанбул е била фокусирана върху “осигуряването на сигурността на централата”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
15
Сподели