Лукашенко с предупреждение към Украйна и Запада

Време за прочитане:1 Минути, 29 Секунди

Беларуският президент Александър Лукашенко предупреди Украйна и Запада да не притискат Русия в ъгъла, като каза, че Москва има ядрени оръжия с причина. Той даде интервю пред американския телевизионен канал NBC, откъси от което са представени от Беларуската държавна телеграфна агенция БелТА, предаде news.bg.

В интервюто Лукашенко казва: “Най-важното е да не притискате събеседника си и дори опонента си в ъгъла. Така че не трябва да прекрачвате тези линии – тези червени линии, както казват руснаците. Не можете да ги прекрачвате.”

Думите на Лукашенко идват на фона на опасенията на Запада, че руският президент Владимир Путин може да прибегне до ядрени оръжия, след като неговите сили претърпяха поредица от поражения в Украйна и Киев обърна инерцията на войната в своя полза.

“Що се отнася до ядрените оръжия, всяко оръжие е оръжие, създадено за нещо”, каза Лукашенко, цитиран от ТАСС.

“Русия ясно очерта своята позиция: не дай Боже да има нападение на територията на Руската федерация, в този случай Русия може да използва всички видове оръжия, ако е необходимо.

Лукашенко едва ли има думата във военните решения на Путин, но коментарите му послужиха, за да подчертаят увеличеното напрежение между Изтока и Запада, докато войната в Украйна наближава края на осмия си месец.

Последните придвижвания на беларуските войски породиха безпокойство в Киев и Запада, че Лукашенко може да ангажира армията си в подкрепа на Русия в Украйна.

Политическите анализатори казват, че това е непривлекателен вариант за него, но че той може да не е в състояние да откаже, ако руският президент Владимир Путин го поиска.

Беларус зависи от Русия политически и икономически и подкрепата на Путин помогна на Лукашенко да оцелее при масовите продемократични протести през 2020 г. Лукашенко потуши демонстрациите със сила и всички водещи опозиционни фигури бяха хвърлени в затвора или принудени да избягат в чужбина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели