Лукашенко предупреждава за трета световна война

Време за прочитане:1 Минути, 34 Секунди

Беларуският лидер призова Запада да прояви „сдържаност“, когато става дума за санкции срещу Москва

Президентът на Беларус Александър Лукашенко предупреди Запада да не налага строги санкции на Москва, заявявайки, че подобни мерки могат да тласнат Русия към „трета световна война“. „Сега много се говори срещу банковия сектор. Газ, петрол, SWIFT.

EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

По-лошо е от войната. Това тласка Русия към трета световна война“, каза Лукашенко в неделя, цитиран от местни медии. Той добави, че ядрен конфликт може да бъде крайният изход. Военната атака на Русия срещу Украйна, наредена от президента Владимир Путин на 24 февруари, беше осъдена от западните държави и предизвика нова вълна от строги санкции срещу Москва.

„Трябва да бъдем сдържани тук, за да не си навлечем проблеми. Защото ядрената война е краят на всичко.”

Александър Лукашенко

В последния ход срещу Москва ЕС, Обединеното кралство, Канада и САЩ заявиха, че „избрани руски банки“ ще бъдат откъснати от международната система за плащания SWIFT – мярка, за която Русия предупреждаваше в миналото, ще се счита за обявяване на война. Въпреки заплахата от допълнителни мерки, Лукашенко подчерта, че и Русия, и Беларус ще „оцелеят“ от всяка санкция.

„Имаме опит. Обсъждахме тази тема с Путин повече от веднъж. ще оцелеем. Невъзможно е да ни умре от глад“, каза той.

Ответните мерки, разработвани от Москва и Минск, ще бъдат „много осезаеми“, но е важно да ги обмислим „много внимателно“, каза Лукашенко, за да не се самонаранява. Беларуският лидер също така каза, че ако Западът се заеме с поставянето на ядрени оръжия в граничещи страни, той ще поиска от Путин да „върне” ядрените оръжия на Русия в Беларус.

Москва заяви в неделя, че Украйна се е съгласила да изпрати екип от преговарящи в Беларус за преговори за прекратяване на военния конфликт. Преговорите ще се проведат в Гомелска област, близо до границите на Русия и Украйна, каза главният руски преговарящ Владимир Медински.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
11
Сподели