Лихвите по потребителските заеми тръгват рязко нагоре

Време за прочитане:1 Минути, 14 Секунди

Идва ли повратният момент за ръста лихвите на централните банки на водещите световни икономики? Това е въпросът, който мнозина от пазарните участници – инвеститори, икономисти, анализатори, започнаха да си задават след поредицата лихвени решения от последните дни на януари и първите на настоящия месец.

Банковите оферти за потребителски заеми за домакинствата видимо са се влошили в последните три-четири месеца. Средното ниво на лихвите по този вид заеми се е повишило до 9.65%, показват данните на БНБ към края на 2022 г. Само за месец, това е ръст от 0.86 процентни пункта, а от началото на есента лихвите са се повишили с 1.4 п. п. Заедно с таксите и комисионите (годишният процент на разходите – ГПР) цената на потребителските кредити е надхвърля вече 10% (10.16% в края на 2022 г.) – това е с цял процентен пункт повече от октомври насам.

Вероятно повишението на лихвите на потребителските кредити и по-затегнатата политика на банките при отпускането им е причина и за спад на новите заеми. През декември банките са отпуснали с 20% по-малко потребителски кредити спрямо ноември, а спрямо година по-рано – 7.6% по-малко.

Засега политиката на Европейската централна банка да повишава основните лихви в опит да укроти кредитирането, а с това и високата инфлация в ЕС, все още не се отразява на лихвите по спестяванията и по жилищните кредити у нас. Очакванията са това да се случи по-осезаемо през втората половина на 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели