Литва построи 4-метрова ограда по границата с Беларус

Време за прочитане:1 Минути, 9 Секунди

Литва построи ограда по границата си с Беларус, предаде Франс прес.

Оградата се разпростира на около 550 километра от 700-километровата граница на Литва с Беларус. Останалата част от границата минава през блата, езера и реки. Поради тази причина е “технически невъзможно” там да бъде издигната физическа бариера, обясни Шимоните.

“Във всички участъци работата е завършена на 100 процента”, обяви пред журналисти литовската министър-председателка Ингрида Шимоните. Тя е висока четири метра с бодлива тел отгоре.

Притокът на нелегални имигранти в Литва се увеличи значително тази година, отбелязва АФП. Около 4200 души, предимно от Близкия изток и Африка, успяха да влязат в страната от Беларус.

Западът обвинява режима в Минск, че насочва умишлено мигрантите към съседни държави от Европейския съюз в “хибридна атака”, която провежда заедно със своя съюзник Русия. Беларус обаче отрича.

Литва следва политика на недопускане на нелегални мигранти на своя територия, заради която си навлича обвинения в незаконни връщания. Литовската министър-председателка обаче даде да се разбере, че ще продължи да прилага тази спорна тактика, и търси начини да го направи без да обявява извънредно положение, макар да призна, че това би било предизвикателство от гледна точка на международното право, пише БТА.

В последно време, броят на нелегалните мигранти, които се опитват да влязат в Литва, отново се увеличи. В събота литовската гранична охрана отказа да пусне 125 души – най-голямата група от началото на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
5
Сподели