Литва постави силите си за бързо реагиране в повишена готовност заради частичната военна мобилизация в Русия

Време за прочитане:1 Минути, 3 Секунди

Силите за бързо реагиране на Литва са поставени в повишена готовност, за да се предотврати всякаква провокация от страна на Русия. Това обяви литовският министър на отбраната Арвидас Анусаускас, цитиран от “Ройтерс”.

Той добави, че решението е взето, тъй като частичната руската военна мобилизация “също ще се проведе близо до нашите граници” – в руския ексклав Калининград, и Литва “не може просто да гледа”.

Освен това министърът на националната отбрана посочва още, че в отговор на обявената от руския президент Владимир Путин мобилизация ще бъдат увеличени доставките на военна техника за Украйна за противодействие на руската агресия. В същото време Анусаускас изрази мнение, че решението на Кремъл за мобилизация е закъсняло, тъй като Руската федерация изпитва недостиг на офицери и на военнослужещи на по-ниско ниво на подготовка наред със затрудненията си с осигуряването им на въоръжение. „Това рисковано решение може да доведе до политически хаос“, каза литовският министър на отбраната.

Междувременно Латвия заяви, че ще се консултира със съюзници и партньори относно новото развитие на войната в Украйна “и ще обсъди възможни допълнителни мерки за сигурност в региона”.

Латвийският външен министър Ринкевичс също посочи, че от съображения за сигурност Латвия няма да издава хуманитарни или други визи на руски граждани, които искат да избегнат мобилизацията, и ще запази визовите си ограничения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели