Лиз Тръс се отказа и хвърли оставка, а Борис Джонсън и Риши Сунак са водещите претенденти за поста й

Време за прочитане:1 Минути, 26 Секунди

Британският министър-председател Елизабет Тръс изкара само шест бурни седмици на поста, въпреки че успя да спечели вътрешната надпревара за ръководство на Консервативната партия, за да замени Борис Джонсън, нейния предшественик.

Тръс обяви оставката си в четвъртък сутринта след тежък период, в който нейният радикален икономически план беше почти напълно преобърнат, защото предизвика паника на финансовите пазари и рязък спад в и без това ниската позиция на Консервативната партия в социологическите проучвания.

Борис Джонсън и бившият министър на финансите Риши Сунак се очертават като водещи фигури сред потенциалните претенденти за поста на Тръс, след като започнаха да набират подкрепа за лидер на Консервативната партия по ускорена процедура, съобщи Ройтерс.

Надпреварата за пети британски премиер за последните шест години се състои на фона на изгледи консерваторите да претърпят съкрушителна загуба на следващите национални избори, както сочат допитванията.

Победителят ще бъде обявен или в понеделник, или в петък следващата седмица. 

Борис Джонсън, който беше отстранен от депутатите преди малко повече от три месеца, се движи доста напред заедно със Сунак в конкуренцията за следващ премиер.

“Мисля, че той има доказан опит да преобръща нещата. Той може да го направи отново. И съм сигурен, че моите колеги чуват това послание ясно и отчетливо”, каза за шансовете на Джонсън консервативният депутат Пол Бристоу  по радио Ел Би Си.

“Борис Джонсън е личността, от когото Лейбъристката партия се страхува, Борис Джонсън може да спечели следващите парламентарни избори”, каза той.
Джонсън, който напусна поста си, сравнявайки се с римски диктатор, дошъл на власт два пъти, за да отблъсне кризите, може да срещне трудности при осигуряването на необходимите 100 гласа, след като тригодишният му мандат беше помрачен от скандали и обвинения в неправомерно поведение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
5
Сподели