Лидерът на “Ислямска държава” се е самовзривил

Време за прочитане:1 Минути, 5 Секунди

Лидерът на екстремистите на “Ислямска държава”(ИД) Абу ал Хасан ал Хашеми ал Курейши, който е бил ликвидиран при операция, проведена от бунтовническата Свободна сирийска армия в средата на октомври в Сирия, се е самовзривил, след като е бил обкръжен заедно със сподвижниците си от местни бойци в град Джасем, съобщиха пред Ройтерс участници в операцията.

Американската армия съобщи вчера, че лидерът на ИД е бил убит при операция на бунтовническата Свободната сирийска армия в югозападната сирийска провинция Дараа.

Провинцията премина под контрола на сирийската армия след сключено през 2018 г. с посредничеството на Русия споразумение за помирение, което върна контрола над Южна Сирия на Дамаск.

Курейши и негови сподвижници са били открити в скривалище в къща, казаха източниците. Сред тях са бойци от Свободната сирийска армия и роднини на загинали при операцията, както и жители на град Джасем.

“Лидерът и негов сподвижник се самовзривили с колани с експлозиви, след като нашите бойци успяха да щурмуват тяхното скривалище”, каза Салем ал Хорани, жител на Джасем и бивш боец, участвал в обсадата на три къщи, където била открита клетка на ИД.

ИД е избрала Абу ал Хюсейн ал Хюсейни ал Курейши за свой нов лидер, съобщи говорител на групировката.

Говорителят каза, че предишният лидер е “загинал в битка с враговете на Бог“, без да се оповестява допълнителна информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели