Лидерите на ЕС не постигнаха съгласие за въвеждане на таван на цената на газа

Време за прочитане:3 Минути, 36 Секунди

Повечето от лидерите на страните от ЕС като цяло са за въвеждане на таван на цените на газа, но не са съгласни с детайлите относно обхвата и начина на функциониране на мярката, съобщи Ройтерс.

Различните варианти включват налагането на таван за всичките постъпващи количества газ, въвеждането на т. нар. “динамичен коридор”, таван на цените на газа, използван за генерирането на електроенергия, или ограничаване на цените само на руския газ.

Представители на страните членки обсъждат въпроса от седмици, но засега – без резултат. Въпреки това 27-те страни от Съюза се споразумяха за други съвместни стъпки, които да им помогнат да преодолеят енергийната криза, докато високите цени заплашват да доведат до рецесия в Общността.

“Всички са съгласни, че трябва да намалим цените на електроенергията, но няма единомислие за конкретните инструменти, които да използваме за тази цел”, каза полският премиер Матеуш Моравецки.

Премиерът на Ирландия, Михол Мартин на свой ред заяви, че “трябва да се свърши много работа”, преди да се сключи подобно споразумение.

По думите му изпълнителният орган на Евросъюза, Европейската комисия, се очаква да представи за следващата среща на лидерите на страните членки, планирана за 20-21 октомври, по-широк пакет от краткосрочни мерки за понижаване на цените и по-дългосрочни стъпки за промяна на функционирането на газовия пазар.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен потвърди думите на Мартин след края на срещата, като каза, че ЕК ще предостави по-подробни предложения за противодействие на скока на цените на енергията през следващите седмици.

Според нея е важно да се избегне фрагментирането на единния пазар на ЕС, като добави, че от първостепенно значение за блока е да има съвместни покупки на газ от следващата пролет.

Подкрепата на предложението за съвместни покупки на енергия се увеличава, съобщи след срещата председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел. “От няколко месеца работим, за да гарантираме, че запасите (в газохранилищата) са възможно най-много”, добави той.

Още преди лятото казвахме, “че трябва да организираме обществени поръчки за енергийни доставки. Днес се върнахме на темата, а подкрепата за тази идея е все по-голяма”, твърди Мишел.

След края на срещата френският президент Еманюел Макрон, заяви, че сега е много по-уверен, че европейските лидери ще постигат решение на енергийната криза.

Ценовото ограничение е едно от редицата предложения и инициативи на европейските държави за справяне с намаляващите доставки на газ от Русия и нарастващите цени на синьото гориво. Те (цените) се отдръпнаха от достигнатите по-рано през годината максимуми, но остават с повече от два пъти по-високи от началото на миналогодишния септември.

Германия, Дания и Нидерландия се противопоставят на въвеждането на газов таван, обосновавайки се със създаването на евентуални затрудния пред закупуването на газ, от който се нуждаят техните икономики. Според тях ходът би намалил стимулите за намаляване на потреблението.

Докато различията между страните от ЕС относно начините за облекчаване на енергийната криза се разминават, Полша отправи критики към съседката си Германия заради плана на германските власти да похарчат до 200 милиарда евро (196 милиарда долара) под формата на субсидии, за да предпазят местните домакинства и бизнес от скок на разходите за енергия.

“Най-богатата страна, най-мощната държава в ЕС се опитва да използва тази криза, за да получи конкурентно предимство за бизнеса си на единния пазар. Това не е честно, и така не трябва да функционира единният пазар”, каза премиерът Моравецки.

В отговор на обвиненията на полския си колега, германският канцлер Олаф Шолц заяви след края на срещата: “Използвах възможността да обясня пакета на моите колеги и да го поставя в европейския контекст”. Според него това ще “допринесе за изчистване на недоразуменията”, като добави, че чрез решенията си германските власти са “в рамките на това, което правят и останалите в Европа”.

Що се отнася до Украйна, страните членки на Съюза показа единство, като препотвърдиха подкрепата си за Украйна, каза служител на евроинституциите, запознат с разговорите, протекли при закрити врата. По думите му лидерите на страните са се “ангажирали да продължат военната и финансова подкрепа” за Киев.

По-рано на срещата украинският президент Володимир Зеленски се е обърнал към лидерите на ЕС чрез видео връзка.

“Русия донесе война на нашата земя. И само благодарение на факта, че украинският народ спря това нашествие, Русия все още не може да донесе същата война и в други части на Европа, по-конкретно в балтийските страни, Полша и Молдова”, е казал Зеленски, според стенограма на неговия уебсайт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели