Лаура Кьовеши праща още европрокурори в България, заради кражбите на бившите управляващи

Време за прочитане:1 Минути, 31 Секунди

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала увеличаване на броя на делегираните прокурори в България. Делегираните прокурори (ЕДП) са български магистрати, които работят тук по делата, разследвани от европейската прокуратура, които касаят основно кражбите на ГЕРБ и съдружните олигарси. В момента квотата на България е 10 ЕДП, като едно от местата е свободно.

Кьовеши сега иска българските ЕДП да са 15. Мотивите за увеличението са увеличеният брой дела, както и тяхната сложност, обясниха още от европейската прокуратура. Преди 10 дни Министерството на правосъдието обяви, че в момента европейските делегирани прокурори работят активно по 80 производства в България.

„Коментирана бе необходимостта от провеждане на избор за още български делегирани прокурори, тъй като действащите са доста натоварени“, гласеше съобщението на министерството след среща на Кьовеши с Надежда Йорданова.

Деветимата действащи делегирани прокурори бяха одобрени от Кьовеши след като Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет придвижи номинациите им. Кьовеши обаче отхвърли няколко кандидати. А последната процедура по запълване на свободното десето място се провали заради липса на желаещи.

По настояване на Кьовеши българските ЕДП се отделят в самостоятелна структура. Промените в Закона за съдебната власт, които ще регламентират това, бяха внесени от правителството в парламента в края на май и вече бяха приети на първо четене от правната комисия. Заради политическата криза обаче, е възможно да не бъдат приети окончателно.

По време на обсъждането в правната комисия представителите на ГЕРБ имаха възражения. Бранимир Балачев например заяви, че предлаганите промени противоречат на Конституцията и на независимостта на съдебната система.

Според неговото тълкуване прокуратурата в България е единна и създаването на независима в нея прокуратура не кореспондира с духа на регламента за европрокуратурата.

Опонираха му от ПП, БСП и ДБ. Предложените законови промени са необходими за гарантиране на независимостта в дейността на делегираните прокурори, като коректният прочит на разпоредбите не разкрива противоречие с Конституцията, посочи Крум Зарков (БСП).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели