Лавров с предупреждение към Молдова

Време за прочитане:1 Минути, 17 Секунди

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди Молдова, че заплаха за сигурността на руските войски в отцепилия се регион на Приднестровието рискува да предизвика военна конфронтация с Москва, цитира думите му Ройтерс. Руският външен министър разговаря със студентите и преподавателите на Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО).

Русия е разположила мироопазващи войски в Приднестровието от началото на 90-те години на миналия век, когато след въоръжен конфликт проруските сепаратисти отцепиха левия бряг на река Днестър от Молдова.

“Всички трябва да разберат, че всяко действие, което би застрашило сигурността на нашите войски (в Приднестровието), ще се счита съгласно международното право за нападение срещу Русия, какъвто беше случаят в Южна Осетия, когато нашите миротворци бяха нападнати от (бившия грузински президент) Саакашвили “, каза Лавров.

Русия твърди, че нейните сили са изпратени там, за да поддържат мира и стабилността, но Молдова иска Москва да изтегли силите си.

Този инцидент през 2008 г. доведе до петдневна война, в която руските сили превзеха няколко грузински града. Малко след това Москва призна Южна Осетия и друга отцепила се от Грузия територия Абхазия за независими.

Приднестровието, което разчита в голяма степен на Москва за подкрепа, съобщи за поредица от спорадични атаки през април, което допълнително повиши напрежението, което вече беше високо след намесата на Русия в Украйна, която граничи с Молдова.

През май редица западни и украински медии съобщиха, позовавайки се на данни на украинското разузнаване, че Русия е разработила ясни планове за инвазия в Молдова като възнамерява да признае независимостта на Приднестровието, както направи с т.нар. Луганска и Донецка народни републики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
12
Сподели