Крим засипва Сирия с жито

Време за прочитане:2 Минути, 16 Секунди

Използвайки почти незабележима флотилия от кораби под санкциите на САЩ, тази година Сирия рязко увеличи вноса на пшеница от черноморския полуостров Крим, който Русия анексира от Украйна. Това знак за затягане на икономическите връзки между двама съюзници, отбягвани от Запада, разказва “Ройтерс в ексклузивен репортаж.

Пшеницата, изпратена до Сирия от черноморското пристанище Севастопол, се е увеличила 17 пъти тази година до малко над 500 000 тона, показват недокладвани досега данни за корабоплаването на Refinitiv. Това се равнява на почти една трета от общия внос на зърно в страната.

Със санкциите, които правят търговията между Сирия и Русия по-сложна за използване на масовия морски транспорт и морски застраховки, двете страни все повече разчитат на собствените си кораби за транспортиране на зърното. Това включва три сирийски кораба, които са обект на санкции, наложени от Вашингтон, показват данните.

Русия анексира Крим през 2014 г. Руските сили нахлуха в по-голяма част от Украйна на 24 февруари и въпреки военните неуспехи те все още контролират в Херсон и Запорожие част от селскостопанските центрове на страната.

И Украйна, и установените от Русия власти твърдят, че известно количество зърно е изнесено от окупираното Запорожие през Крим. Украйна обаче твърди, че зърното е откраднато от окупаторите – обвинение, което Русия отрича.

Украйна твърди, че поне част от зърното, преминало през Севастопол, е взето от украински територии след нахлуването на Русия. Украинското посолство в Бейрут, което проследява пратките, идващи за Сирия, изчислява, че 500 000 тона от това, което смята за ограбено украинско зърно, е пристигнало от няколко пристанища в Сирия след инвазията.

Посолството каза, че тези изчисления и твърдението на украинските власти, че зърното е било откраднато, се основават на информация от собственици на ниви и силози в окупирани територии, на сателитни данни за движението на камиони към пристанищата и на проследяването на кораби.

Преди настоящата война Сирия е внасяла зърно от Крим в предишни случаи, след като Русия пое контрола над полуострова преди 8 години, съобщи “Ройтерс”.

  • Според данните на Refinitiv Сирия е внесла около 501 800 тона пшеница от Севастопол тази година до края на ноември, спрямо около 28 200 тона през цялата 2021 г.
  • Пратките са взети от май нататък с най-голямата месечна пратка от 78 600 тона през октомври, според данните, събрани от доклади за пристанищни инспекции, предоставени от пристанищните оператори.

Министерствата на земеделието и на външните работи на Русия не отговориха веднага на исканията за коментар за това разследване. През май говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като “фалшиви” обвиненията, че Русия е откраднала зърно по време на “специалната военна операция” в Украйна.

“Ройтерс” съобщи, че не е успяла независимо да провери произхода на пшеницата, която се доставя от Крим, нито дали фермерите и търговците, които я обработват, са получили плащане за нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
14
Сподели