Краят на една епоха: Почина кралица Елизабет Втора

Време за прочитане:1 Минути, 46 Секунди

Кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст, това съобщиха официално от Бъкингамския дворец. Нейно величество е починала в замъка Балморал – резиденцията на британските монарси в Шотландия. Тя е била обградена от семейството си.

По-рано днес стана ясно, че лекарите са загрижени за здравето на Елизабет II и препоръчват тя да остане под лекарско наблюдение. При кралицата пристигнаха всичките й деца.

Кралица Елизабет Втора е една от най-емблематичните фигури в световната история. 70-годишното й управление надмина това на всички други британски монарси, но и на повечето световни лидери. Въпреки че тя отстоява приемствеността и традицията на английската монархия, управлението ѝ беше всичко друго, но не и предвидимо.

Елизабет не е първа в списъка за наследяване на трона, но всичко се променя, когато чичо й Едуард VIII отказва да оглави монархията. Тази титла отива при баща й, Джордж Шести, който обаче умира, когато дъщеря му е едва на 25 години. Тежестта на британската корона се стоварва върху Елизабет Втора в мрачен период от историята – Втора световна война е нанесла болезнени рани на човечеството.

„Заявявам пред всички вас, че целият ми живот – независимо дали ще бъде дълъг, или кратък – ще бъде посветен на служба към вас и на служба към нашето велико императорско семейство, към което всички принадлежим”, заяви принцеса Елизабет в обръщение по случай 21-ви рожден ден, 1946-та година в ЮАР.

Елизабет Втора наследява империя в криза. Но ако досега монарсите са спазвали дистанция от поданиците си, сега това се променя. През 1970-та година огромно множество я приветства по улиците на градовете на Нова Зеландия. Сложено е началото на традиция – Кралското семейство вече е сред хората.

Елизабет Втора беше омъжена за принц Филип Маунтбатън повече от 73 години. Херцогът на Единбург почина на 9-ти април 2021-ва на 99 години. Двамата имаха четири деца, осем внуци и 12 правнуци.

Най-дълго управлявалият монарх в британската история не разкрива политическите си виждания. Но докато е на трона, на „Даунинг стрийт” 10, се сменят 15 министър-председатели – от Уинстън Чърчил, през „Желязната лейди“ Маргарет Тачър до Лиз Тръс, която в понеделник зае мястото на поддръжника на Брекзит Борис Джонсън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели