Край на възможностите за азерски газ? Кабинетът на Радев блокира интерконектора

Време за прочитане:5 Минути, 9 Секунди

Газовата връзка с Гърция, която се очакваше да осигури трасе за евтиния азерски газ и други алтернативни доставки, няма да може да заработи през септември. Дори има риск да не тръгне въобще в следващите месеци, пише в своя статия “Капитал”.

Причините за това са две:

– Отказ да бъдат вписани промените в структурата на управление на “Ай Си Джи Би” – компанията, която оперира интерконектора и чийто акционер е държавата през БЕХ.

– Изненадващо решение на служебния енергиен министър Росен Христов въобще да отмени въпросните назначения, които са задължително условие, поставено от регулаторите на България и Гърция, за сертифицирането на газопровода.

Така, макар газовата сигурност и диверсификация да бяха обявени като приоритет от президента Румен Радев, първото действие на назначения от него кабинет, се оказва блокирането на газопровода, който би осигурил тази сигурност и диверсификация.

Без газовата връзка връщането на “Газпром” на българския пазар изглежда още по-сигурно. Още повече, че това се случва точно когато Гърция обяви, че е разширила терминала за LNG в Ревитуса и договорените от кабинета “Петков” танкери биха могли да бъдат разтоварени там през зимата.

Какво спира връзката

В средата на юли, енергийните регулатори на България и Гърция, взеха общо решение за сертифицирането на “Ай Си Джи Би” като независим преносен оператор, което е едно от последните изисквания да започне преноса на газ по интерконектора. За да влезе в сила сертификацията обаче, е поставено условие – да се промени структурата на управление на дружеството от едностепеннa в двустепенна, с надзорен и управителен съвет. Срокът, който КЕВР и РАЕ са поставили в Съвместното решение за сертификация, е 31 юли 2022 г.

Заради това, с решение от 22 юли, министърът на енергетиката от кабинета “Петков” Александър Николов е одобрил промените в системата на управление и е одобрен състав на Надзорен съвет. Пак на 22 юли 2022 г. е проведено Общо събрание на “Ай Си Джи Би” (акционери с равно участие са БЕХ и гръцко-италианското дружество IGI Poseidon) и всички необходими промени са приети, включително е избран одобреният Надзорен съвет.

Тъй като новите директори трябва да бъдат одобрени от КЕВР, заявлението за вписването им е подадено в Търговския регистър на 29 юли.

Тук, обаче, започва процедурно мотаене. На 1, 2 и 4 август длъжности лица отказват вписването и дават указания за поправяне на нередности. Най-общо става дума за проблем в изписването на името на един от новите директори – Георгиус Сатлас. В одобрените от регулаторите документи името му е изписано Джордж, а в подадените за вписване – Георгиус. Въпреки подадени допълнителни сведения и подписаните декларации за идентичност на двете лица, на 5 август е получен отказ за вписването с мотива, че не може да се установи дали Георгиус Сатлас и Джордж Сатлас са един и същи човек.

Това само по себе си не би било огромен проблем, тъй като документите за вписването биха могли да бъдат внесени отново.

“Посоченият аргумент, е недостатъчни данни за идентификацията на един от членовете на Управителния съвет от гръцка страна в резултат на различно изписване на името му на български, гръцки и английски езици. Това несъответствие е лесно преодолимо”, казват в становище до “Капитал” от “Ай Си Джи Би”.

Но по информация на “Капитал” междувременно, което е и по-важното, на 3 август – в първия ден след назначението си, служебният министър Росен Христов е взел протоколно решение, с което въобще отменя въпросното решение от 22 юли за одобряването на Надзорен съвет на “Ай Си Джи Би”. Частта за създаването на новата структура на управление на компанията остава в сила, но без одобрен състав на надзора реално няма как да бъде изпълнена.

“Капитал” потърсил Христов за коментар, но до момента на публикуване на текста такъв не бил получен. Действията му обаче ясно показват, че няма желание за моментално подаването на документите за ново вписване в Търговския регистър и бързо пускане на газовата връзка. Което пък е в пълно противоречие с целите на създадения кризисен щаб за енергетиката и заявката, че ще се търси сигурност на доставките за зимата. Същото решение на Христов реално отменя и назначаването на представителите на гръцко-италианския акционер – IGI Poseidon, което само по себе си е спорно от правна гледна точка.

Какво следва

“Вписването от търговския регистър е най-важния елемент за изпълнение на изискването на решението за сертификация от националните енергийни регулатори на България и Гърция (КЕВР и РАЕ), съгласувано и с Европейската комисия. Сертификацията е ключов регулаторен елемент за започване на търговска експлоатация на газовата връзка Гърция-България”, изтъкват още от “Ай Си Джи Би”.

При нормални обстоятелства заявление за ново вписване може да се подаде още днес. Към настоящия момент обаче има изразена воля от принципала – министъра на енергетиката, за отмяна на решението за избор на Надзорен съвет. Това реално блокира последващите действия и въобще спира възможността за функционирането на дружеството.

Ако се допусне, че всичко това се прави, за да може служебният кабинет или ресорният министър Христов да назначат свои хора там, а не искат да провалят проекта, то означава, че ще трябва да се предложи нов състав на Надзорен съвет. Тази процедура обаче е бавна – първо трябва да има съгласие между акционерите. След това трябва да се получи ново одобрение от регулаторите на Гърция и България, да се проведе ново Общо събрание и да се заяви отново за вписване. При всички случаи става дума за няколко седмици.

Но по-важното е, че ефектът от това забавяне ще бъде изтичането на сроковете по издадения през юли сертификат на “Ай Си Джи Би” за преносен оператор, без дружеството да е изпълнило изискванията за промяна на корпоративната структура.

Решението за сертифициране, което е публично, гласи, че всички условия, срокове и процедури, определени в настоящото решение, трябва да бъдат изпълнени от “Ай Си Джи Би” и дружеството да спазва изцяло инструкциите, насоките и решенията на органите. В противен случай настоящото решение за сертифициране губи действието си и ще се счита за отменено и дори могат да бъдат наложени санкции в съответствие с националните правила и законодателство.

А това означава, че “Ай Си Джи Би” няма да може да започне търговска експлоатация на газовата връзка през септември и дори през октомври. Следствието от това не е просто липса на достатъчно алтернативни доставки, но и изпадане в ново неизпълнение на договора с азерите, което може да има и допълнителни последици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели