Крайнодесните се готвят да вземат властта в Италия

Време за прочитане:2 Минути, 55 Секунди

Десницата и крайната десница са сочени за фаворити на изборите, насрочени за 25 септември, след оставката на премиера технократ Марио Драги.

Крайнодясната партия “Италиански братя” се готви да състави крайнодясно правителство, но изпитва затруднение да намери квалифицирани кандидати за министри, пише британският в. “Таймс”, като се позовава на източник, запознат с италианската политика.

Лидерката ѝ Джорджа Мелони заяви, че е станала жертва на клеветническа кампания, отбелязва британското издание.

Евентуално дясно радикално правителство в Италия може да бъде предвестник на предстоящи проблеми, особено в момент, в който Европа е изправена пред множество кризи, пише британският в. “Гардиън” в редакционна статия.

Оставката на Драги може да доведе до подновяване на италианските проблеми с публичните дългове – и до появата на някои нови трудности като бонус. Според сегашните проучвания се очаква след изборите на 25 септември правителството в Рим да бъде едно от най-крайнодесните в Европа, с “Италиански братя” и националистическата “Лига” начело и дясната партия на Силвио Берлускони като младши партньор. Вероятната премиерка, Мелони, поддържа нелиберални политики, които напомнят на тези на унгарския премиер Виктор Орбан. Подобна перспектива би била притеснителна във всякаква ситуация, но на фона на войната в Украйна, свързаната с нея енергийна криза и риска от рецесия, би представлявала заплаха за европейското единство на всички фронтове, подчертава в. “Гардиън”.

По въпроси като имиграцията и ЛГБТ правата, Мелони и Салвини вероятно ще застанат редом със страни като Полша и Унгария, като агресивно се противопоставят на европейските норми. Освен това Мелони призова за утвърждаване на върховенството на италианската конституция над правото на ЕС и за политика “италианците на първо място” при достъпа до социални услуги и плащания, подобни на аргументите на противниците на Брекзита, отбелязва британското издание.

Драги беше станал и ключова фигура в поддържането на западното единство и подкрепата за Киев в отговор на агресията на Русия. Предвид пропутинските симпатии на италианската десница обаче, няма как да сме сигурни, че подобен подход би издържал на една зима, минаваща под знака на манипулирана от Москва енергийна криза, изтъква “Гардиън”.

Защитата на Европа срещу дестабилизация може да се крие точно в продължаващата икономическа нестабилност на Италия. Който и да спечели изборите през септември, ще трябва да се справи с настъпваща дългова криза, съпътствана от покачване на лихвените проценти. Рим може отново да бъде принуден да разчита на щедростта на ЕЦБ за купуване на облигации.

Освен това новото правителство ще трябва да обоснове получаването на следващия транш от парите от фонда за възстановяване на ЕС, сума на обща стойност 190 милиарда евро, първоначално договорена от Драги. Грешки в тази насока няма да бъдат простени на никое бъдещо правителство. Следователно икономическият прагматизъм може да диктува изграждането на мостове с Брюксел и Франкфурт, вместо изгарянето им.

По-добре обаче би било да не се налага да проверяваме. Лявоцентристката Демократическа партия ще води кампанията си, опитвайки се да привлече желаещите приемственост, но все по-непостоянната роля на Движението “Пет звезди” може да попречи на съставянето на коалиция, освобождавайки пътя на Мелони и нейните съюзници. Резултатът от това може да е разрушителен за страната, предупреждава в. “Гардиън”.

В същото време в Италия се води процес срещу Матео Салвини, лидер на антиимиграционната партия “Лига” и бивш министър на имиграцията. През 2019 г., по време на министерския си мандат, той блокира в морето 147 мигранти, намиращи се в тежки санитарни условия, като отказа да им позволи да акостират на брега. Следващото заседание по делото му ще бъде през септември. Вчера сутринта той изрази съжаление за пристигането на “411 нелегални мигранти на Лампедуза”. На 25 септември италианците ще могат да направят своя избор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
8
Сподели