Косово ще подаде молба за членство в ЕС до края на годината

Време за прочитане:1 Минути, 22 Секунди

Президентът на Косово, Вьоса Османи, обяви, че Прищина ще подаде молба за членство в Европейския съюз до края на тази година. Съответното изявление тя направи преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани в албанската столица Тирана, предава “ТАСС”.

В изявления преди срещата на върха ЕС-Балкани днес в Тирана, косовският президент потвърди намерението на Прищина да поиска да се присъедини към клуба на общността преди 2023 г.

“До края на тази година Косово ще кандидатства за членство в ЕС и ние разчитаме на всеобща подкрепа“, подчерта Османи и добави, че е време Общността да премине “от думи към действия“.

Президентът на Косово отбеляза също, че провеждащата се среща на върха в Тирана не е платформа за преговори между Белград и Прищина. “Тук съм като лидер на една от най-проевропейските държави. Показахме това на дело, когато става дума за проевропейски действия… Имаме нужда ЕС да премине от думи към действия, като например визова либерализация. Това е среща между ЕС и Западните Балкани, а не преговори между Косово и Сърбия”, каза Османи пред репортери, обвинявайки сръбския президент Александър Вучич, че е “радетел на старото мислене” и трябва най-накрая да реши дали е “или на страната на Русия, или на страната на Украйна“.

Пет държави от Западните Балкани – Албания, Босна, Черна гора, Северна Македония и Сърбия – са на различни етапи от процеса на присъединяване към ЕС. Но Косово, която обяви независимост от Сърбия през 2008 г., все още не е кандидатствала.

„Ние вярваме, че диалогът, който се води от Европейския съюз и е напълно подкрепен от Съединените американски щати, е единственият път към постигане на окончателно споразумение, което е съсредоточено върху взаимното признаване“, каза президентът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
19
Сподели