Косово прие мирния план на ЕС, но с резерви

Време за прочитане:2 Минути, 6 Секунди

Министър-председателят на Косово Албин Курти каза в понеделник, че приема предложения план на Европейския съюз, насочен към нормализиране на отношенията със Сърбия, въпреки опасенията относно западните искания за предоставяне на повече права на местните сърби, които досега възпрепятстваха мирното споразумение., предава Ройтерс.

Миналия месец западни пратеници заявиха на Косово и Сърбия, че трябва да заявят дали приемат план от 11 точки, предназначен да успокои напрежението, продължаващо след войната от 1998-99 г., или ще се сблъскат с “последиците от отказа” от ЕС и Съединените щати.

Планът от 11 точки призовава за прилагане на минали споразумения, включително създаването на асоциация на полуавтономни общини със сръбско мнозинство, на което Курти се противопостави, заявявайки, че това ефективно ще раздели страната на етнически признак, критика, отхвърлена от западните посредници.

“Ние приемаме предложението на ЕС за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия и го считаме за добра основа за по-нататъшни дискусии и солидна платформа за напредък”, написа Курти в “Туитър” след среща с пратеника на ЕС Мирослав Лайчак в Прищина.

“Някои въпроси относно международните гаранции, механизмите за изпълнение и времевата последователност ще бъдат разгледани скоро по време на предстоящите преговори в Брюксел.”

Миналата седмица Курти каза, че може да е склонен да обмисли формирането на асоциацията, но само ако тя е в съответствие с конституцията на Косово и не се основава единствено на етническа основа.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., десетилетие след партизански бунт срещу управлението на Белград. През 2013 г. обеща да даде повече автономия на местните сърби, които отказват да признаят независимостта му от 2008 г., чрез такова асоцииране като част от мирно споразумение. Конституционният съд на Косово обаче каза, че някои части от сделката нарушават конституцията и трябва да бъдат променени, преди да влезе в сила.

Предложеното споразумение от 11 точки няма да изисква от Сърбия да признае независимостта на бившата си провинция, но Белград ще трябва да спре да лобира срещу членството на Косово в международни органи.

Двете страни ще трябва също така да открият представителства в столиците на другата страна и да работят за разрешаване на неуредени въпроси.

Етническите сърби наброяват около 100 хиляди души от 1,8-милионното население на Косово, като около половината от тях живеят в северната част на страната и повечето отказват да признаят властта на Прищина.

Сръбският президент Александър Вучич каза пред парламента миналата седмица, че западните пратеници са предупредили Белград, че ако Сърбия не приеме предложението, преговорите за членство в ЕС ще бъдат спрени и достъпът до предприсъединителни фондове и инвестиции ще бъде отказан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
5
Сподели