Косово: Официална кандидатура за членство в ЕС и одобрение за безвизов режим

Време за прочитане:1 Минути, 40 Секунди

Премиерът на Косово Албин Курти подаде днес кандидатурата на страната за присъединяване към Европейския съюз, като официално постави началото на процес, който може да отнеме години, ако не и десетилетия, и зависи от нормализирането на отношенията със Сърбия, съобщава Ройтерс.

Курти, който заяви по-рано тази седмица, че Косово ще кандидатства официално за членство в ЕС, предаде в Прага кандидатурата на Чехия, която в момента е ротационен председател на ЕС.

„Това е исторически ден за народа на Косово и велик ден за демокрацията в Европа“, каза Курти пред репортери в Прага.

Преди евентуално членство Косово трябва да постигне споразумение със Сърбия за нормализиране на отношенията, отбелязва Ройтерс. ЕС вече работи по сделка, на която се надява и двете страни да се съгласят в рамките на година. 

Косово е призната за независима държава от около 110 държави, но не и от Сърбия, Русия, Китай и пет страни членки на ЕС – Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания. 

Косово е последната страна от Западните Балкани, която кандидатства за членство в ЕС, след като Брюксел призна кандидатския статут на Босна по-рано през седмицата, като лидерите на европейските правителства ратифицираха това решение, както се очакваше в четвъртък. ЕС наскоро потвърди ангажимента си към процеса на разширяване на Западните Балкани на среща на върха в Тирана, докато войната на Русия в Украйна подчертава важността за стабилизирането на нестабилния регион за европейците.

Председателството на Съвета и представителите на Европейския парламент постигнаха и споразумение по проекторегламента за безвизово пътуване за притежателите на паспорти, издадени от Косово. Договореният текст сега трябва да бъде одобрен от Съвета и Европейския парламент, преди да премине през официалната процедура за приемане.

Новите правила ще позволят на притежателите на косовски паспорт да пътуват до ЕС без виза за период от 90 дни за всеки период от 180 дни. Това освобождаване от изискването за виза ще се прилага от началната дата на функционирането на Европейската система за информация и разрешаване на пътувания (ETIAS) и при всички случаи не по-късно от 1 януари 2024 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
10
Сподели