Корнелия с искане цените на газа да бъдат замразени

Време за прочитане:48 Секунди

Българският бизнес иска София „да даде възможност за възобновяване на преговорите с Газпром“, след като руският енергиен гигант прекрати доставките на газ за страната, според българския вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова.

„Предлагаме дотогава цените на газа да бъдат замразени или ограничени на нивото им в договора с Газпром, а разликата с по-високите цени на алтернативните доставки да бъде заплатена от държавата“,

каза тя на пресконференция след среща с Българската организация на професионалните работодатели (PEO). Обажданията идват ден след като “Газпром” преустанови доставките на газ за България, след като страната отказа да плати за доставките на енергия в рубли.

България разчита на Русия за близо 90% от своя газ, като останалата част идва от Азербайджан. По-рано през деня българският премиер Кирил Петков каза, че България има достатъчно доставки на газ, за ​​да издържи повече от един месец, ако нищо не се промени, като подчерта, че София няма да приеме условията на Русия за износ на газ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
9
Сподели