Конгресът на БСП започна със скандали и искане на оставката на Нинова

Време за прочитане:1 Минути, 38 Секунди

В началото на заседанието председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че делегатите са 976 души, като до момента са регистрирани 557 и има необходимото мнозинство да започнат работа. 

Още със започването на 50-ия Национален конгрес на БСП и след първите изречения на лидера на Корнелия Нинова обаче възникна скандал.

Петър Витанов взе думата и попита: “Докога ще отказваме да носим вината, лидерът носи отговорността, истинският лидер води битките”.

“Другарю Витанов, дайте предложения по дневния ред”, прекъсна го Георги Свиленски, който води първата част на заседанието.

Бе повдигнат въпросът, че има списък за недопускане на членове на НС на БСП и са закрити общински организации в Хасково. Девет делегати са отстранени, те са пуснали жалба в комисията по жалбите и мандатната, съобщи Петър Мутафчиев.
Думата взе и Валери Жаблянов, който също протестира и поиска микрофони в средата на залата, както и да се раздаде резолюцията в залата.

Румен Гечев попита: “Кой ще управлява партията преди изборите, това е опит за атентат и няма как да мине”.

Крум Зарков подкрепи с искане за оставка на Корнелия Нинова. “Откажете се от конгреса, за да може БСП да спечели избори”, поиска той.

По искане на Атанас Зафиров да се прекрати дебатът и да се продължи с дневния ред на заседанието – “оставката на Корнелия Нинова остана на думи”. 537 бяха “за”, 221, “против”, 16 “въздържали се” и дебатът бе прекратен.

А Кирил Добрев пък изобщо не бе допуснат от охраната на конгреса на БСП да влезе в залата, но жалбите му бяха внесени в мандатната комисия и комисията по жалбите. Това стана на входа пред зала 3 на НДК, където заседават социалистите. .

Добрев обясни пред журналисти, че жалбите му са да бъде допуснат като делегат.

“Разбрахме, че БСП не уважава решенията на съда, и сега вече кара по партийните правила, които се оказват над държавните”, коментира Добрев.

Това е една сага, която се развива вече 17 години. “Искам да питам защо не се уважават решенията на общинските конференции”, добави Добрев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели