Кой ще смени Борис Джонсън?

Време за прочитане:3 Минути, 6 Секунди

Министърът на отбраната Бен Уолъс води списъка с претенденти за поста британски министър-председател. Той многократно прибягва до остра антируска риторика и според експерти назначаването му не предвещава конструктивен диалог с Москва. Какво да очакваме от Лондон в близко бъдеще?
Порталът “ЮГов” поиска мнението на 716 членове на Консервативната партия за кандидатите за премиер. Оказа се, че мнозинството предпочита Бен Уолъс: 13 процента. Младшият министър на търговската политика Пени Мордаунт има 12, докато бившият министър на финансите Риши Сунак има десет.

Външният министър Лиз Тръс има рейтинг от осем процента, докато вицепремиерът Доминик Рааб и бившият министър на жилищното строителство, общините местното самоуправление Майкъл Гоув имат по седем.

Изглежда, че разликата е незначителна, но в детайлните проучвания министърът на отбраната има безусловно лидерство. Така, когато избират между него и Тръс, 48 процента ще го подкрепят (само 29 процента ще подкрепят шефа на външното министерство). Приблизително същата е ситуацията с Мордаунт и Сунак. Тоест реална алтернатива на Уолъс все още няма.

Причини за успеха

След като напуска армията с чин капитан, Уолъс е член на Камарата на общините почти десет години, след което работи като младши секретар по сигурността. Контролираният от него военен отдел, за разлика от много други, рядко е критикуван: британците са по-загрижени от икономическото си благосъстояние, разклатено след напускането на ЕС и пандемията от коронавируса, отколкото от проблемите на отбраната.

Продължава след рекламата…

Уолъс не е замесен в скандала с партита в държавните служби на Великобритания по време на периода на строга карантина. А миналата година Доминик Рааб предизвика силно обществено възмущение с ненавременната си ваканция на Крит в момента, когато британските военни бяха евакуирани от Афганистан. Риши Сунак попадна под внимание на медиите на фона на съобщенията, че съпругата му не е платила данъци върху многомилионните си доходи в чужбина.

Лиз Тръс, след провала на опита за отстраняването на Джонсън през юни, изрази пълната си подкрепа за премиера. Мнозина го приеха негативно. Майкъл Гоув стана известен с инициативата „Дом за Украйна“, която имаше за цел да помогне на украинските бежанци, но се оказа изключително непрозрачна и съмнителна схема.

За Русия без поплюване

Уолъс е ръководител на Министерството на отбраната от 2019 г. С началото на руската специална операция в Украйна той зае стандартната за колективния Запад непримирима позиция. Освен това, за разлика от някои други високопоставени служители, които се опитват да спазват елементарните правила на благоприличието, той не е срамежлив в изразите, понякога прибягвайки до откровени провокации.

И така, през април той всъщност призова за удари на руска територия, като каза, че „ако Украйна атакува съоръженията на логистичната инфраструктура, използвани от руската армия, това ще бъде законно – в съответствие с международното право“.

Всичко ще остане както преди

Елена Ананиева, ръководител на Центъра за британски изследвания към Института за Европа на Руската академия на науките, смята, че изборът на Уолъс за министър-председател няма да промени нищо: „Който и да бъде назначен за ръководител на правителството, външната политика ще остане същата. Ако Уолъс дойде на власт, Лондон няма да стане по-твърд или по-мек към Москва. Възможни са корекции в някакви нюанси.”

“В списъка с вероятните наследници лидерът постоянно се променя”, добавя експертът. “Едно е сигурно: Джонсън стана национална фигура за известно време, когато изведе Великобритания от Европейския съюз, но неговият наследник едва ли ще успее .. И премиерът в оставка е виновен за това: той отстрани от партията много амбициозни политици, които биха могли да му пречат”, допълва тя.

Подобно мнение споделя и Фьодор Лукянов, главен редактор на “Русия в глобалната политика”. В същото време, отбелязва той, наследникът на Джонсън ще бъде по-малко харизматичен и напорист, така че амбициите на Лондон да ръководи западната коалиция в подкрепа на Украйна ще намалеят. Великобритания най-накрая ще заеме окончателно място, следвайки външната политика на САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели