Кой ще наследи Борис Джонсън: 8 кандидати в битката за лидер на Консервативната партия

Време за прочитане:1 Минути, 18 Секунди

Започна надпреварата за наследник на Борис Джонсън на поста министър-председател на Великобритания.

Осем претенденти ще бъдат включени в бюлетината, когато британските депутати консерватори започнат да гласуват, за да изберат наследник на министър-председателя Борис Джонсън, съобщи във вторник председателят на парламентарната група “Комитет 1922” Греъм Брейди.

Джонсън беше принуден да се оттегли от поста, след като десетки членове на правителството подадоха оставка в знак на протест след поредица от скандали с негово участие.

Риши Сунак, Лиз Тръс, Том Тугендхат, Кеми Бейдънок, Пени Мордонт, Джереми Хънт, Надим Захауи и Сюела Брейвърман, получиха необходимите 20 номинации от колеги консервативни депутати, за да участват в надпреварата.

Малко преди обявяването на решението за участниците в конкурса бившият министър на здравеопазването и социалните грижи Саджид Джавид заяви, че се оттегля от надпреварата, тъй като очевидно не е успял да привлече достатъчно подкрепа.

По-рано министърът на транспорта Грант Шапс обяви, че се отказва от кандидатурата си и ще подкрепи бившия министър на финансите Риши Сунак.

Консервативният депутат Рехман Чищи, смятан за аутсайдер в надпреварата, също заяви, че се отказва от участие, тъй като не е получил достатъчно номинации.

Междувременно външната министърка Елизабет Тръс получи подкрепата на видни поддръжници на Борис Джонсън – Джейкъб Рийс-Мог, Надин Дорис и Джеймс Клевърли. Тази подкрепа се възприе като съгласуван ход, целящ да попречи на бившия финансов министър Риши Сунак да спечели надпреварата.

Много привърженици на Джонсън продължават да са ядосани на Сунак за ролята, която той изигра за свалянето на консервативния лидер. Миналата седмица Сунак свали доверието си от Джонсън, напускайки поста си, с което предизвика вълна от оставки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели