Кой би взел дружество с над 1 милиард дълг: Росен Христов настоял “Топлофикация София” да се прехвърли на държавата

Време за прочитане:1 Минути, 59 Секунди

Енергийният министър Росен Христов е настоял за бързото прехвърляне на собствеността на “Топлофикация София” от Столична община в ръцете на държавата. Това съобщи в “Студио Actualno” – Грети Стефанова – общински съветник в Столичния общински съвет и учредител на ДСБ от “Демократична България”. 

Имало и готов купувач, който да припознае дълга и да вдигне дружеството.

“Много учудващо кой е този, който би взел дружество с над 1 милиард дълг”, заяви общинската съветничка.

Вчера се проведе първата среща на междуведомствената работна група, която има за цел да намери варианти за оздравяването на “Топлофикация София” ЕАД. Представители на Председателския съвет към СОС, начело с шефа на градския парламент Георги Георгиев, зам.-председателят Борислав Иванов, лидерите на политическите групи в съвета ГЕРБ, БСП и ДБ – Диян Стаматов, Иван Таков и Грети Стефанова, както и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов разговаряха със служебния министър на енергетиката Росен Христов и представители на БЕХ за необходимостта от съвместни действия между държавата и общината за излизане от кризисното състояние на дружеството, вследствие рекордното повишените цени на природния газ и натрупващият се всеки месец дефицит.

“Топлофикация София” е горещ картоф отдавна и ГЕРБ и Фандъкова искат да се отърват от него отдавна. Сега в лицето на служебното правителство и енергийният министър те са намерили едни готови за договорка хора, които не защитават интересите на България и на софиянци. Те искат да прехвърлят “Топлофикация София” на държавата.

Имало е среща по желание на кмета на София г-жа Фандъкова. Дружеството има дългове и тя иска да реши този проблем. Имахме среща в СОС и дойде лично министър Росен Христов, с една превъзбуда и настоятелство, колкото се може по-бързо, до една-две седмици да прехвърлим собствеността на “Толкофикация София” на държавата, заяви Стефанова.

Попитана какво ще прави “Топлофикация София”, ако няма достатъчно газ, тя заяви, че “има и друг начин – не е само този”: “Никой не е казал, че газът може да дойде само от “Газпром” и е огромна лъжа, че е много евтин. Танкерите, които беше осигурило редовното правителство преди това, бяха с по-ниска цена. “Газпром” спря договора с България, иска промяна, не обратното. Предишното правителство е давало заявки всеки ден по договора, за необходимото количество, което е трябвало “Газпром” да ни дадат. Естествено те не са я изпълнявали. Ние сме изпълнявали стриктно тази клауза. Молбата за среща с “Газпром” и готовността да се плаща в рубли нарушава националния интерес на страната ни”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели