Ковачевски обяви френското предложение за неприемливо за Северна Македония

Време за прочитане:1 Минути, 7 Секунди

Предложението на френското председателство е неприемливо в този вариант за Република Северна Македония. Това каза премиерът Димитър Ковачевски на пресконференция след срещата на върха Западни Балкани – Европейски съюз в Брюксел, предаде БНР.

Ковачевски постави своите условия за приемливо предложение за започване на преговори – ясна формулировка за македонския език в Преговорната рамка, историческите въпроси да не са критерии, а преговорите за еврочленство да започнат преди промяната в Конституцията за включване на българи, хървати и черногорци в преамбюла.

“Република Северна Македония е почти 18 години кандидат за член на ЕС, а преговорите още не са започнали. Това, което се случва, е сериозен удар върху авторитета на ЕС в региона, губим драгоценно време, с което не разполагаме. Република Северна Македония и Албания, но и регионът не можем да си позволим да тъпчем на едно място, заради една държава-членка, която не успява да се координира и да обезпечи деблокиране на нашия европейски път”, каза Ковачевски.

Досега кабинетът в Северна Македония няма официална позиция по т. нар. френско предложение за разрешаване на спора със София.

Паралелно със Северна Македония напрежението ескалира и в България, след като още преди успешния вот на недоверие премиерът Кирил Петков (вече в оставка) отказа да внесе предложението на френското председателство от името на Министерския съвет и не отстъпи от позицията си, че решението за това трябва да е на Народното събрание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели