Коалицията ГЕРБ-ДПС лъсна и на стартиралите преговори за правителство от “Продължаваме промяната”

Време за прочитане:1 Минути, 57 Секунди

Номинираният за премиер от “Продължаваме промяната” акад. Николай Денков покани на обща среща всички парламентарни групи в търсене на допирни точки по управленски приоритети.

На срещата дойдоха представители на всички парламентарни групи с изключение на “Възраждане”. Денков подчерта, че вратата към тях остава отворена, ако решат, че има какво да обсъдят.

„Приемам вашето присъствие като знак, че сме готови всички да влезем в един конструктивен разговор, с който да осмислим съществуването и на НС, тъй като то трябва да има своите цели.  Да обсъдим спокойно възможността за един кабинет, който да има политическа подкрепа. Целта на тази среща е да говорим за приоритетите, които могат да ни обединят”, обърна се към присъстващите в залата акад. Денков.

ГЕРБ и ДПС обаче, напуснаха срещата сякаш координирано. Подкрепата на ДПС към ГЕРБ лъсна и на гласуването на проваления проектокабинет ” Габровски”, където ДПС гласува за кабинета на Борисов, правейки уж компромис, въпреки че така и не разбрахме какъв е компромисът.

“Като системна евроатлантическа партия и с уважение към представителите и гласувалите български граждани сме тук да заявим своята позиция. Много отдавна сме преценили кои са важните теми за България и ги поставихме за обсъждане във формат, на който вие също се отзовахте. Темите, които поставихте с изпратеното писмо до нас, присъстват и в нашия дневен ред. Но считаме, че този разговор е дълбоко закъснял”, заяви Атанасова. 

И допълни: „Разговор, в който се търси подкрепа с втория мандат за правителство, след като са изгорени много мостове. Г-н Денков, струва ми се, че влизате в ролята на кукла на конци и зад вашия широк академичен гръб стоят номинациите, които и вчера и днес обявихте в телевизионен ефир на съпредседателите на “Продължаваме Промяната. С уважение към вас, но не и към позицията, за която сте предложен…”

“Нашият разговор ще се изчерпи до тук”, заяви Атанасова преди тя и колегите ѝ да напуснат залата.

Малко след това Мустафа Карадайъ и съпартийците му от ДПС също излязоха.

„Освен цели и приоритети, за нас е важно какво и от кого ще се прави. За нас програмата и съставът са много важни, казахме го на г-н Габровски, казваме го и на вас”, посочи лидерът на партията преди да напусне залата. С действието си обаче, народните представители от ДПС показаха, че всъщност съставът на кабинетът е по-важен от програмата и политиките за които ще работи кабинета на малцинството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
9
Сподели