Китай подготви план от 12 точки за прекратяване на военния конфликт в Украйна

Време за прочитане:3 Минути, 9 Секунди

На първата годишнина от войната в Украйна, Китай иска да предотврати възможността руско-украинската криза да излезе извън контрол, като отбелязва, че диалогът и преговорите са единствените възможни начини конфликтът да бъде решен, се казва в документ, разпространен днес от китайското външно министерство и цитиран от Ройтерс.

Китайското правителство призова за спиране на огъня между Украйна и Русия и за започването на мирни преговори в план за прекратяване на конфликта от 12 точки.

Планът предвижда отмяна на западните санкции срещу Русия, въвеждането на мерки, с които да бъде гарантирана сигурността на ядрените обекти в Украйна, отварянето на хуманитарни коридори за евакуация на цивилни и предприемането на действия за възобновяването на износа на зърно.

Планът, за чието изготвяне не са били проведени консултации с Украйна, беше посрещнат предпазливо от Киев и критикуван от американски официални лица и анализатори, които отбелязаха нарастващите връзки между Китай и Русия. В четвъртък китайският първи дипломат посети Москва и обеща по-задълбочено партньорство.

Предложенията на Пекин са формулирани на основата на позиции, които Китай отдавна е озвучил, като например, че е необходимо да бъдат гарантирани суверенитетът, независимостта и териториалната цялост на всички страни, отбелязва АП.

“Манталитетът от Студената война трябва да бъде изоставен.

Сигурността на една страна не може да бъде гарантирана за сметка на сигурността на други страни, а регионалната сигурност не може да бъде гарантирана чрез укрепване или дори разширяване на военните блокове”, се казва в документа.

Конфликтът и войната не са от полза за никого. Всички страни трябва да останат разумни и да проявяват сдържаност, да избягват разпалването на огъня и да предотвратят влошаването на кризата или излизането ѝ извън контрол”, се казва още в документа. 

Войната в Украйна навлезе във втората си година, без да има каквато и да било яснота кога ще свърши тя, коментира Ройтерс.

Тази нощ Общото събрание на ООН прие резолюция с призив Москва да изтегли войските си от Украйна, а по-късно днес лидерите на Г-7 ще се съберат, за да съгласуват предоставянето на допълнителна помощ на Киев. 

Посланикът на ЕС в Китай Хорхе Толедо, заяви на брифинг в Пекин, че документът с позицията на Китай не е предложение за мир, но ЕС ще се запознае с него в детайли. “Ако документът за позицията е положителен знак за Украйна, тогава това ще е положителен знак и за ЕС”, поясни Толедо.

Киев окачестви документа като “добър знак” и заяви, че очаква Китай да бъде по-активен в подкрепата си за Украйна.

В документа на китайското външно ведомство е засегнат и въпросът с ядрените оръжия.

“Не трябва да се използват ядрени оръжия и да се водят ядрени войни”, призовава китайското външно министерство. “Ние се противопоставяме на разработването, използването на биологични и химически оръжия от която и да било държава при каквито и да било обстоятелства”, категорично е ведомството.

Проблемите не могат да бъдат решени чрез едностранни санкции и максимален натиск – подобен подход може “само да създаде нови проблеми”, изтъква китайското външно министерство.

“Китай се противопоставя на едностранните санкции, които не са разрешени от Съвета за сигурност на ООН. Съответните държави трябва да спрат да злоупотребяват с едностранните санкции и с “юрисдикцията на дългата ръка” срещу други страни”, се казва още в документа.

Документът включва и клауза за следвоенно възстановяване в зоната на конфликта. Китай призова международната общност да предприеме подходящи действия и изрази готовността си също да предостави помощ и да играе конструктивна роля в това отношение. 

Документът “би могъл да завърши с първата точка – за зачитането на суверенитета на всички нации”, заяви в ефира на телевизия Си Ен Ен съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан. 

“Войната би могла да приключи утре, ако Русия спре да напада Украйна и изтегли войските си. Украйна не е нападала Русия, НАТО не е нападала Русия, САЩ не са нападали Русия”, каза още Съливан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели