Китай обвинява САЩ за нахлуването на Русия в Украйна

Време за прочитане:55 Секунди

Китайското външно министерство обвини САЩ за руската инвазия в Украйна, като заяви, че Вашингтон е създал условия, довели до войната, и осъди изпращането на оръжия, което подклажда конфликта, предаде ДПА.

“САЩ предизвикаха украинската криза и те са най-значителният фактор, който я подклажда. Те продължават да продават тежки и смъртоносни оръжия на Украйна, с което удължават и засилват конфликта”, заяви Мао Нин, говорителка на китайското външно министерство.

Коментарите й дойдоха в отговор на въпрос относно обвиненията от САЩ, че китайски компании са предлагали подкрепа на руската страна. Говорителката осъди въпросните обвинения като “неоснователни подозрения” и “безпочвен шантаж”.

Мао каза, че Пекин “няма да седи и да гледа как САЩ накърняват законните права и интереси на китайските компании”.

Китайската народна република, съюзник на Русия, не осъди действията на Русия.

Дипломатическото напрежение между Китай и САЩ се засили дни преди визитата на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Пекин. Посещението му, насрочено за 5 и 6 февруари, ще бъде първата визита на американски държавен секретар в Китай от 2018 г. насам.

Говорителката на китайското външно министерство днес предупреди Вашингтон да не прекрачва “червена линия”, подкрепяйки Тайван.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
18
Сподели