Китай модифицира времето със “засяване на облаци”

Време за прочитане:1 Минути, 51 Секунди

Можем ли с помощта на технологиите и науката да предизвикаме дъжд на определено място или да разчистим тъмните дъждовни облаци? Промяната на времето не е нова идея. Всъщност китайското правителство работи върху промяната на времето от 2008 г., когато бе домакин на Олимпийските игри.

Изправен пред най-значимата суша в близката си история, Китай реши да модифицира времето. С технологията по “засяване на облаци”, Пекин се надява да върне дъжда и да спаси застрашените от пресъхване напоителни канали на река Яндзъ, пише China Daily.

Този сезон валежите са с 45 процента по-малко от средните за Китай и водата в основната част на реката е драстично малко. Това е проблем за земеделието на страната, защото с водите на Яндзъ се напояват милиони хектари ниви. Според икономистите сушата в Китай вече е струвала 400 милиона долара и ако продължи ще повлияе негативно на световната икономика.

Вече повече от два месеца Китай е в плен на изключително горещо време, което се отрази най-вече на селското стопанство и на промишления отрасъл в зависимите от енергията от водноелектрически централи предприятия в Югозападен Китай.

Горещата вълна продължава от 64 дни, което я прави най-дългата от 1961 г., когато започва да се води цялостна статистика за това, съобщиха държавните медии, като се позоваха на данни от Националния център за изследване на климата.

Използваната от Китай технология за модифициране на времето датира от средата на миналия век. Методите по засяване на облаци могат да варират, но процесът обикновено включва впръскване на сребърен йодид или други кристални частици в атмосферата. Те имат структура, подобна на леда в облаците. Водните капки се събират около частиците и по този начин увеличават шанса за валежи.

Това далеч не е единственият път, когато Китай се е занимавал с промяна на времето. Пекин използва технология за разпръскване на облаци, за да гарантира, че честванията на стогодишнината на китайския комунизъм ще бъдат благословени със синьо небе и Слънце. Това бе направено и през 2008 година за откриването на Летните олимпийски игри.

Технологията има и военна употреба. От март 1967 г. до юли 1972 г. армията на САЩ засява облаци със сребърен йодид, за да удължи сезона на мусоните над Северен Виетнам. Операцията е считана за успех, защото удължава валежите с цели 45 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
3
Сподели