Китай към страните от G7: Гледайте си работата

Време за прочитане:2 Минути, 0 Секунди

Пекин отхвърля искането на групата да спре подкрепата за Русия на фона на широките санкции

Китай отговори на искането на Г-7 Пекин да преустанови подкрепата си за Русия на фона на обширните западни санкции, заявявайки, че страната решава собствената си позиция и политика въз основа на „заслугите на самия въпрос“ и че седемте държави членки трябва да се съсредоточат върху собствените си проблеми, вместо да се намесват във вътрешните работи на други държави.

Изявлението дойде, след като външните министри от Групата на седемте (G7), която включва САЩ, Германия, Италия, Канада, Обединеното кралство, Франция и Япония, излязоха с изявление в събота, в което призоваха Пекин „решително“ да призова Русия да спре. войната в Украйна и да се въздържат от предоставяне на икономическа и военна помощ на Кремъл.

Групата също така настоя, че Китай „подкрепи суверенитета и независимостта на Украйна“ и „призова Русия да спре военната си агресия срещу Украйна“. В пространното изявление се предупреждава Пекин „да не помага на Русия в нейната агресивна война срещу Украйна“, „да не подкопава санкциите, наложени на Русия“ и да не оправдава действията на Русия в Украйна чрез използване на „манипулация на информация, дезинформация и други означава.”

По време на пресконференция в понеделник говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан опроверга исканията и призова страните от Г-7 да спрат да налагат незаконни санкции и да провокират други страни и вместо това да се съсредоточат върху други важни глобални и вътрешни въпроси.

„Призоваваме страните от Г-7 наистина да се съсредоточат върху мира и развитието по целия свят, да спрат да прилагат двойни или дори множество стандарти, да спрат да изпращат военни самолети и кораби до границите на други страни със или без причина, за да демонстрират своята сила“, Джао каза пред репортери по време на пресконференция в понеделник.

Джао също така настоя седемте държави „да спрат да ходят в други страни, за да организират „цветни революции“ при всяка възможност“ и да спрат да налагат санкции на суверенни държави, използващи „екстратериториална юрисдикция“. Г-7 също изрази загриженост относно участието на Китай в ситуацията в и около Източното и Южнокитайско море, като посъветва Пекин да избягва заплахи, принуда, мерки за сплашване и използване на сила, като поиска Китай да предостави достъп на безпристрастни наблюдатели до Синдзян и Тибет. Групата също така призова за мир и стабилност в Тайван и изрази подкрепа за участието на Тайван в Световната здравна асамблея и техническите срещи на СЗО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
3
Сподели