Китай и Русия обръщат голямата картина в световната икономика

Време за прочитане:3 Минути, 27 Секунди

В началото на месец февруари 2022 г. в Пекин беше подписана “Съвместна декларация на Руската федерация и на Китайската народна република относно навлизането на международните отношения в нова ера и глобално устойчиво развитие”.

Въпросът в този документ не е срещу кого ще бъдат приятели Русия и Китай, а какво предлагат на мнозинството на планетата.

Още в първия параграф на декларацията се казва, че Западът се превърна в малцинствен играч. Мнозинството се обръща и слуша Москва и Пекин за тяхната оценка за бъдещото развитие на света, на голямото евразийско пространство, на ШОС, БРИКС, ЕврАзЕс, на оръжията, икономиката, киберсигурността, неделимостта на сигурността и т.н.

С една дума руско-китайският документ поставя основата на духовния, хуманитарния и цивилизационен компонент на алтернативата на досегашното западно господство и навлизането на международните отношения в нова ера на глобално устойчиво развитие.

Ето най-важният фрагмент от декларацията:
“Русия и Китай се противопоставят на действията на външни сили за подкопаване на сигурността и стабилността на общите им съседни райони, ще се противопоставят на намесата на външни сили, под какъвто и да е предлог, във вътрешните работи на суверенните държави, на цветните революции и ще засилят сътрудничеството си в споменатите области”

Правата на хората са извадени над “правата на човека”, т.е. парадигмата на общността е извадена над парадигмата на капитализма, в който индивидът е над общността.

На този фон е и оценката на социално-икономическия контекст на декларацията от 4 февруари.

Светът се приближава към следващия технологичен цикъл на своето развитие, в него ще има различна икономическа система и различно общество през годините на транзита към новия многополюсен свят. Съвременният западен свят е достигнал предела си и сега агресивно отшумява. В новия свят могат да се формират няколко пространства или технико-икономически блокове с по-големи дялове от пазара със собствени валути и финансови центрове, ресурси и философия за развитие на определената цивилизация.

САЩ направиха фатална грешка и разяриха мечката, която защитава собствената си “тайга”.
Кремъл може да отговори не само с военно-технически средства, а и с икономически.Глупаци, вече няма, освен може би в Европа.

Въпреки петте пакета санкции, които ЕС наложи на Русия, страната отвърна адекватно, показвайки, че има инструменти за противодействие на всички фронтове. Спирайки газа за Полша и България и поставяйки ултиматум към останалите страни членки, суровината да се плаща само в рубли.Русия създаде извънредно положение в ЕС, което постави в шах и мат дори и водещите държави на стария континент.

Каква е голямата картина в икономиката?

С рекорден търговски и фискален дефицит и започваща хиперинфлация САЩ губят икономическата война.

Брутният национален продукт на Китай /според паритета на покупателната способност /PPP/ е 27 трилиона долара, в сравнение с официалните 20 трилиона на САЩ. Но ако се “изчистят” статистическите “номера” и извадят услугите и банките от БНП на САЩ, техният реален брутен продукт е около 2 трилиона долара. Повтарям – не 20, а само 2 трилиона долара.

На Русия БНП по покупателна способност е също около 2 трилиона долара.

С една дума, Китай са далеч напред – с 10 пъти по-голям БНП от САЩ.

САЩ и Русия са наравно, но Русия върви нагоре, а САЩ се свличат надолу.

Това е системен въпрос за САЩ, който трябва да решават. Но вместо да търсят решение, т.е. вътрешни ресурси в самата американска икономика, те отново трябва някого да ограбят. Но кого?

Русия създаде оръжия, с които има възможност да унищожи САЩ преди да са усетили, че са изстреляни.

Китай подходи творчески към своя потенциал за ограбване и залости вратичките.

Декларацията отразява и този процес. Руско-китайският съюз в новите условия е без прецедент. Става дума за най-мощната във военно отношение машина на Русия, с огромна територия и ресурси, но с дефицит от население след Студената война.

От своя страна Китай са с най-мощната икономика и с най-голямо население, лидер в новата научно-техническа революция.

По-благоприятни условия за интегриране не е имало нито в СИВ и ЕС, нито във Варшавския договор и НАТО. Разбира се, още нищо не е спечелено и решено. Но, както казват китайците, “най-дългият път започва от първата крачка”.

Дали новият световен ред не започна с декларацията на Русия и Китай на 4 февруари 2022 г?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
3
Сподели